Rekordalacsony volt a részvétel Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Rekordalacsony részvétel mellett Robert Fico kormánypártja a baloldali Irány-Szociáldemokrácia szerezte meg a voksok legnagyobb hányadát a Szlovákiában szombaton zajlott európai parlamenti választáson, amely során a Magyar Közösség Párja (MKP) és a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt is túllépte az EP-be való bekerüléshez 5 százalékos választási küszöböt.
Vágólapra másolva!

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a jelöltlistákat állító pártok és politikai mozgalmak első becsléseire hivatkozva közölte a nem hivatalos végeredményeket. A becslések szerint a választási részvétel a várakozásoknak megfelelően rekordalacsony volt, 15 százalék körül alakult. Az Új Szó később arról számolt be, hogy a részvétel tudomása szerint botrányosan alacsony, 13 százalékos volt, és ezzel Szlovákia várhatóan sereghajtó lesz az unióban.

A lap melékeztet arra, hogy a szlovákokat már a 2009-es, sőt még a 2004-es választás sem mozgatta meg nagyon, öt éve 19,6, tíz éve pedig 17 százalékos volt a részvételi arány.

A szlovák állami hírügynökség információi szerint a szombati voksoláson - a legutóbbi EP választás eredményéhez hasonlóan - ismét Robert Fico kormánypártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szerezte meg a voksok legnagyobb hányadát, megközelítőleg 24-25 százalékát. Ez 4 EP képviselői mandátumot jelenthet, egyel kevesebbet, mint amennyivel jelenleg Brüsszelben rendelkeznek.

A választáson a második legjobb eredményt a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érte el, a becslés szerint a voksok 13 százalékát szerezték meg, ami két vagy három képviselői mandátumot jelenthet. Hasonló eredményt ért el a KDH-hoz hasonlóan az Európai Néppárt (EPP)frakciójához tartozó a Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) amely a voksok 7-8 százalékát szerezte meg a becslés szerint, ez két mandátumot jelenthet.

Az EP-be való bekerüléshez 5 százalékos választási küszöböt a becslés szerint túllépte még a Berényi József vezette MKP és a Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt, valamint a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) és a KDH-ból kilépett Daniel Lipsic által alapított új jobbközép párt a Nova is. Ezek a pártok egyaránt egy-egy mandátumra számíthatnak.

A hivatalos eredményeket csak este 11 óra után teszik közzé, miután az utolsó uniós tagországban is lezárult a voksolás.