Az orosz csapatok visszavonultak az ukrán határról

Vágólapra másolva!
A Pentagon szerint Moszkva még mindig az ukrán határ mellett állomásoztat néhány ezer katonát, bár az orosz csapatok nagyobb része már visszatért korábbi állomáshelyükre. Az ukránok szerint teljesen körbezárták a szeparatista erőket, és Kijev folytatni akarja a terrorellenes műveletet. Az oroszok az állítják, ukrán szabotőröket fogtak a Krím félszigeten.
Vágólapra másolva!

Moszkva visszavonta csapatait nagy részét az ukrán határ térségéből, közölte az amerikai védelmi tárca. Jelenleg mintegy néhány ezer, hét zászlóaljba szervezett katona maradt az ukrán-orosz határ közelében. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter ígéretesnek nevezte az orosz csapatok kivánását. "Tudjuk, hogy katonák ezreit kivonták, illetve elhagyják a határtérséget. Azt is tudjuk, hogy több ezer katona továbbra is ottmaradt, és ők nem mozdultak" - tette hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz államfő a múlt héten adott utasítást arra, hogy a katonák Oroszország déli, valamint nyugati régióiból térjenek vissza állandó állomáshelyükre. A kivonulást eddig nyugati források nem erősítették meg. Korábban úgy becsülték, hogy mintegy 40 ezer orosz katona állomásozott az ukrán határ közelében.

Az ukránok folytatnák a harcot

Kijev szerint Oroszország "különleges műveleteket" folytat Ukrajna keleti részében. Az éjjel Luhanszk megyében a határőröknek állítólag sikerült visszaverniük fegyveres szeparatisták támadását, akik gránátvetőkkel lőtték határőrposztjukat. A határőrök nem szenvedtek veszteséget a tűzharcban. Az ukrán fegyveres erők addig folytatják hadműveletüket a felkelők ellen, amíg helyre nem állítják a békét és a rendet, mondta Mihajlo Koval.

Az ideiglenes védelmi miniszter szerint már több mint húsz katona vesztette életét a terrorellenes műveletben. "Sajnos, az ukrán fegyveres erők is szenvedtek el veszteségeket. Két helikopter személyzete, illetve deszantosok is áldozatul estek."

A Kijev által indított terrorellenes művelet területét a biztonsági erők teljesen körbezárták. "Minden oldalról a mi útellenőrző pontjaink állnak, megvannak a szükséges készleteink, reagálunk mindenféle kihívásra, és megelőző módszerrel dolgozunk", fogalmazott Koval. A miniszter szerint a szakadárok nem juthatnak ki a gyűrűből és nem szivároghatnak át Ukrajna más területeire.

A tavaszi-nyári sorozáson szolgálatra behívott fiatalokat nem fogják a terrorellenes művelet övezetébe vezényelni, ígérte meg a védelmi miniszter.

A Nemzeti Gárda "Donbassz" különleges egysége pénteken mozgósítást hirdetett, és újabb önkéntesek jelentkezését várja. Május 30-tól az önkéntesekből létrehozott egységben speciális kiképzés indul terrorellenes műveletek szakértőinek segítségével.

Ukrán szabotőrök?

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) őrizetbe vette Jobboldali Szektor nevű ukrán nacionalista szervezet négy tagját. Azzal gyanúsítják őket, hogy pokolgépes merényletekre készültek a Moszkva által márciusban bekebelezett Krímben. Az FSZB két áprilisi gyújtogatással is vádolja a négy férfit.

Az FSZB szerint a gyanúsítottak tagjai voltak annak a csoportnak, amelyik két pokolgépes merényletet akart elkövetni a győzelem napi ünnepségeken a Krímben, a házukban pedig robbanóanyagot és fegyvereket is találtak. A Jobboldali Szektor tagadja a vádat.