Az exit poll szerint a csokikirály lesz Ukrajna elnöke

Vágólapra másolva!
Az elnöki poszt várományosa kijelentette, hogy Ukrajna soha nem fogja elismerni a Krím félsziget függetlenségéről rendezett népszavazást, és Moszkvával csak az Egyesült Államok és az Európai Unió közvetítésével hajlandó tárgyalni. 
Vágólapra másolva!

Az exit poll szerint Ukrajnában Petro Porosenko oligarcha már az első fordulóban megnyerte az ukrajnai elnökválasztást. Az úgynevezett nemzeti exit poll szerint Porosenko, a Vitalij Kicsko vezette UDAR jelöltje a szavazatok 55,9 százalékát, egy másik - négy tévécsatorna által végzett - felmérés szerint pedig 57,31 százalékát szerezte meg.

Ha a hivatalos eredmények is alátámasztják ezt az arányt, akkor nem lesz szükség második fordulóra. Julija Timosenko volt kormányfő, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje a második helyre szorult 12,9, illetve 12,39 százalékával. Az esti urnazáráskor a választás érvényes volt, hiszen délután öt óráig az országos részvételi arány már meghaladta az 50 százalékot.

Porosenko az exit poll alapján bejelentette, hogy megnyerte a választást, és közölte, hogy - a választók többségének akaratával összhangban - elkötelezett az európai integráció mellett. Első lépései arra fognak irányulni, hogy a háború és a káosz véget érjen, helyreálljon a béke az országban, mondta Porosenko, aki szerint elnökként az első útja a szakadár kelet-ukrajnai Donyec-medencébe vezet. Ukrajna soha nem fogja elismerni a Krím függetlenségéről rendezett népszavazást és a félsziget orosz megszállását, mondta az elnöki poszt várományosaának számító oligarcha.

Porosenko szerint az ukrajnai parlamenti választásokat ebben az évben meg kell tartani.

Barack Obama amerikai elnök szerint az ukrajnai elnökválasztás újabb lépés volt a válság sújtotta ország egységesítése felé. A Fehér Ház által nyilvánosságra hozott közlemény szerint az amerikai elnök jelezte: az Egyesült Államok kész együttműködni az új ukrán elnökkel.

Nem számítanak viszont párbeszédre Petro Porosenkóval akelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták. Miroszlav Rudenko, a donyecki szakadárok egyik vezetője az Interfax orosz hírügynökségnek kijelentette: a milliárdos oligarcha finanszírozza a kormányerőket, valamint támogatja a hadsereg bevetését az oroszbarát felkelők ellen, így nem lehetséges a párbeszéd.

Amennyiben Porosenko mégis tárgyalni akarna, kemény feltételekkel kellene számolnia: a hadműveletek leállítását, a csapatok kivonását és szuverenitásunk elismerését követeljük - mondta Rudenko. Kétségét fejezte ki azonban, hogy ezeket az ukrán politikus vállalná.

Kelet-Ukrajnában a szakadárok több helyen bojkottálták vasárnap az államfőválasztás lebonyolítását. Donyeck városában szavazóurnákat zúztak szét, és ellenőrzésük alatt tartották a szavazóhelyiségeket.

Petro Porosenko jelezte, hogy Ukrajna és Oroszország között csak az Egyesült Államok és az Európai Unió közvetítésével lehetségesek tárgyalások. A csokoládégyáros politikus azt mondta, nem emlékszik arra, hogy az utóbbi 200 évben ilyen válság lett volna a két ország között.

Porosenko azt is kijelentette, hogy Kijevnek új biztonsági megállapodást kell kötnie Moszkvával az úgynevezett budapesti memorandum helyett. (Az 1994-es, Budapesten aláírt memorandumban az Egyesült Államok, Oroszország és Nagy-Britannia vállalták, hogy garantálják Ukrajna határait, cserébe amiért Ukrajna csatlakozik az atomsorompó-szerződéshez.)