Az USA a líbiai partokhoz küld egy helikopterhordozót

Vágólapra másolva!
Arra az esetre, ha evakuálni kellene a követséget az anarchiába rohanó országban.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Egyesült Államok Líbia partjaihoz rendelte a haditengerészet USS Bataan nevű helikopterhordozó dokkhajóját – közölte a Pentagon kedden. Az al-Arabiya azt írja, az amerikaiak arra az esetre küldik a hajót a Földközi-tengerre, ha az ország nagykövetségét evakuálni kell.

A líbiai fővárosban, Tripoliban működő amerikai nagykövetségen az amerikai külügy tájékoztatása szerint egyelőre normális ütemben folyik a munka, annak ellenére, hogy az országot egyre inkább az anarchia felé sodorják az iszlamista milíciák és a Khalifa Haftar tábornokot támogató csapatok közötti összecsapások. A líbiai nemzetgyűlésben közben az iszlamisták kezébe csúszik az irányítás, ezért már Ali Zeidan korábbi miniszterelnök is Haftart támogatja. Haftar csapatai májusban a parlament épületét is megtámadták.

A Pentagon tájékoztatása szerint USS Bataan napokon belül megérkezik a líbiai partokhoz, a fedélzetén 1000 tengerészgyalogossal és több helikopterrel. A USS Bataan az USA egyik Wasp-osztályú helikopterszállító dokkhajója, vízi és légi járműveivel képes akár rövid idő alatt is partra tenni az általa szállított tengerészgyalogos-egységeket. Az al-Arabiya emlékeztet, az amerikaiaknak ezen kívül is vannak katonái a térségben.