A Kreml emberét tették Donyeck élére

Vágólapra másolva!
Alekszandr Borodajt választotta a Donyecki Népköztársaság miniszterelnökévé a kelet-ukrajnai szakadár régió törvényhozása pénteki, harmadik ülésén. Az orosz hírportálok tudósításai szerint az orosz állampolgár Borodaj a Kreml embere, aki már a Krím Oroszországhoz csatolása felett is bábáskodott.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Borodaj az orosz fővárosban született, a Moszkvai Állami Egyetemet (MGU) végezte el, és az utóbbi években politológusként vált ismertté Oroszországban. "A családom ukrán, de Moszkvában születtem és nőttem fel, az MGU-t végeztem el, a konfliktusok, a többi között az államközi konfliktusok szakértője vagyok, több forró ponton dolgoztam" – mondta magáról a frissen megválasztott miniszterelnök az Mk.ru hírportál jelentése szerint.

Az ukrán sajtó Moszkva PR-emberének nevezi Borodajt, aki korábban a Krím, most pedig Donyeck kérdésével foglalkozik. Állítólag ő mutatta be a Kremlben Szergej (Szerhij) Akszjonovot, a Moszkva-barát krími bábkormány miniszterelnökét. Az ukrán titkosszolgálat április közepén nyilvánosságra hozott egy mobiltelefonos beszélgetést, amely állítólag kelet-ukrajnai felkelők és az orosz titkosszolgálat képviselői között zajlott le, és Szlovjanszkból, a donyecki régió fegyveres lázadóinak főhadiszállásáról éppen Borodaj telefonszámát tárcsázták. Később Borodaj újságíróknak azt mondta, hogy a beszélgetésről közölt információk jelentős része hamis.

Borodaj azt állítja, soha nem dolgozott a titkosszolgálatnak, de valóban ismer valakit azok közül, akik Szlovjanszkban vannak. Az Mk.ru szerint a politológus közel áll az orosz elnöki hivatalhoz. Egyebek mellett olyan tévéműsorokban vett részt szakértőként, amelyek a "Hogyan osszuk fel Ukrajnát", "Az ukrán államiság fantomja" és "Neonáci reváns" címet viselték. A Vedomosztyi azt írta, Borodaj a krími krízis idején Szergej Akszjonovnak, az önhatalmúlag függetlenedett, majd Oroszországhoz csatolt félsziget kormányfőjének tanácsadójaként működött.

Az Rbc.ru orosz híroldal azt írja Borodajról, hogy egy olyan politikai szakértő, aki régóta foglalkozik az etnikai konfliktusok témakörével. Konsztantyin Malofejev, a Borodajt korábban alkalmazó befektetési alap vezetője azt mondta, fogalma sincsen, hogy került a politológus a donyecki régióba.