A Gazprom nem akarja zsarolni Európát

Vágólapra másolva!
Ukrajna 3,5 millárd dolláros gázszámlával tartozik, de a nyugati fogyaszóknak nem eshet kára ebből és a tranzitszállítmányok esetleges ukrán lecsapolásból sem. Ezt az orosz állami energetikai vállalat vezetője jelentette be, aki a napokban Kínában és Magyarországon is új gázvezetékek építéséről tárgyalt. 
Vágólapra másolva!

A Gazprom akkor is eljuttatja az európai piaci szánt gázt a határon lévő tranzitvezetékig, ha Ukrajna nem fizeti ki előre a júniusi gázszámláját – jelentette ki Alekszej Miller, az állami energetikai cég vezérigazgatója. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a nyugati fogyasztóknak ne származzon problémája abból, ha az ukrán fél saját céljaira használná fel a tranzitgázt - tette hozzá, ennek érdekében megnövelhetik például a szállítást a Balti-tenger alatti Északi áramlat gázvezetéken. Szerinte azonban az ukrán tranzitszállítási kockázatot csak a Fekete-tenger alatt húzódó, Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül Ausztriáig kiépített Déli áramlat vezeték oldhatná meg véglegesen.

A Gazprom elnöke beszámolt arról is, hogy szerdán Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel, és „egyáltalán nem kétséges, hogy a magyar szakasz építése az előre meghatározott időpontokra megtörténik”. Miller a Déli Áramlat mellett beszélt kelet-ázsiai gázszállításról is, ennek értelmében Szibériából 38 milliárd köbméret gázt fognak szállítani Kínába, és ez még csak a két ország közötti együttműködés kezdete.

Ukrajna idén január elejétől május elejéig eddig összesem közel 10 milliárd köbméret gázt importált Oroszországból, ami június végéig annyira nőhet, mint amennyi tavaly ez egész éves felhasználás (12,9 köbméter) volt. Eddig azonban nem fizették ki az ukránok az összes számlát, a Gazprom május közepéig 3,55 milliárd dolláros tartozást követel. Ebbe azt is beleszámolták, hogy áprilisban jelentősen, 485,5 dollárra emelték fel az Ukrajnának szállított gáz árát. Miller megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint június 1-től csak annyi földgázt szállítanak a szomszédos országnak, amennyit előre kifizet. Az elnök szerint azért fizetésképtelen Ukranja, mert csődbe jutott.