A csokikirály messze a legnépszerűbb ukrán elnökjelölt

Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint a biztos választók 47,7 százaléka Petro Porosenkóra adná a voksát, ha a napokban tartanák az ukrán elnökválasztást. Egy ilyen eredménnyel a csokikirálynak is nevezett Porosenko magasan nyerné a május 25-re kiírt választást. Julija Timosenko körülbelül 15 százalékra számíthat.
Vágólapra másolva!

A kijevi Razumkov Központ (CR) felmérése szerint a megkérdezett ukránok 77,9 százaléka válaszolta azt, hogy részt vesz a május 25-re kitűzött ukrán elnökválasztáson. Ebből 52,6 százalékpontnyi teljes bizonyossággal, míg 25,3 százalékpontnyi kisebb meggyőződéssel válaszolt igennel a részvételi szándékra kérdező kérdésre – közölte az Unian hírügynökség.

Arra a kérdésre, hogy kire szavazna, ha az államfőválasztást a legközelebbi napokban tartanák, a válaszadók 33,3 százaléka (ezen belül a döntésüket biztosnak mondó választópolgárok 47,7 százaléka) Petro Porosenkót nevezte meg.

Porosenkót csokikirálynak is nevezik, mert az 1990-es években felvásárolt több édesipari céget is, amelyekből létrehozta a Roshen-csoportot, Ukrajna legnagyobb édességgyártóját. A Roshen egyik oroszországi gyárát a kijevi forradalom kitörése után elfoglalták az oroszok. 2004-ben részt vett a narancsos forradalomban, és az akkor hatalomra került Viktor Juscsenko elnök két lányának keresztapja lett. Volt miniszter Timosenko kormányában és 2012-ig Janukovics elnöksége idején is. Az ukrán oligarchákról szóló összeállításainkat itt olvashatja: első rész, második rész.

A kutatásba bevont választásra jogosultak 10 százaléka (ezen belül a biztos választók 14,8 százaléka) Timosenkóra voksolna. Szerhij Tihipko független parlamenti képviselőre a jogosultak 4,9 százalék adná a szavazatát, míg Anatolij Hricenko független parlamenti képviselő a voksok 4,0 százalékát kapná.

A kutatás szerint Petro Szimonenkóra, az Ukrán Kommunista Párt (KPU) jelöltjére összességében a választók 4,1 százaléka, míg Oleh Ljasko független parlamenti képviselőre 3,7 százalék adná a szavazatát. A korábban kormányzó Régiók Pártjának (PR) jelöltjeként induló Mihajlo Dobkint a választásra jogosultak 3,4 százaléka részesítené előnyben. Ugyanakkor a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt vezetőjére a felmérés során megkérdezetteknek mindössze 1,2 százaléka voksolna.

Jakimenko elmondta, a közvélemény-kutatásuk adatai azt jelzik, hogy az ukrán elnökválasztás második fordulójában Porosenko biztos győzelmet aratna lehetséges ellenfelei, Timosenko, Tihipko vagy Dobkin fölött.

A CR a felmérést 2014. április 25. és 29. között végezte 2018 felnőtt korú állampolgár megkérdezésével – a Krím kivételével – Ukrajna valamennyi régiójában, 2,3 százalék alatti mintavételi hibahatárral.

Közben Ukrajna a nemzetközi közösség segítségét kérte a május huszonötödikén esedékes elnökválasztás "szabad és demokratikus" lebonyolításához. "Minden egyes partnerünktől azt kérjük, küldjön nemzetközi megfigyelőket Ukrajnába, akik felügyelik a választásokat, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy szűnjenek meg az Oroszország által támogatott provokációk és fenyegetések Ukrajnában" – jelentette ki Andrej Descsicja ukrán külügyminiszter Bécsben, az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának ülése után. Descsicja ugyanakkor elutasította azt az orosz felvetést, hogy hívják meg a kelet-ukrajnai szeparatistákat is az áprilisban tartott genfi tárgyalásokhoz hasonló egyeztetésre.