A Coca-Cola eltávolítja a vitatott italösszetevőt

Vágólapra másolva!
A Powerade gyümölcspuncs és epres limonádé változatából már el is tüntette a stabilizátort.
Vágólapra másolva!

Egy online petíciót követően a Coca-Cola úgy döntött, hogy az év végéig eltávolítja a brómozott növényi olajat (BVO) egyes italaiból – írja a BBC. A stabilizátor abban segít, hogy a gyümölcsízesítésű üdítőkben ne váljanak szét az egyes összetevők. A cég szóvivője, Josh Gold tagadta, hogy az intézkedésre biztonsági okokból lenne szükség, mivel a Coca-Cola minden itala megfelel azon országok élelmiszer-biztonsági előírásainak, ahol árulják őket.

A Coca-Cola italai közül az olyan gyümölcsös és sportüdítők tartalmazzák a BVO-t, mint a Powerade és a Fanta. A cég a Powerade márka gyümölcspuncsából és epres limonádéjából máris eltüntette a stabilizátort.

A rivális Pepsi tavaly távolította el ugyanezt a vegyületet a Gatorade nevű sportitalából. A cég szóvivője azt is elmondta, már dolgoznak azon, hogy az egész portfóliójukból kivegyék a BVO-t. A Pepsi még a Mountain Dew és az Amp Energy italaiban alkalmazza ezt az összetevőt.

Az egészségügyi aggodalmak abból fakadnak, hogy a Mayo Clinic kutatói szerint a BVO túlzott fogyasztása memóriazavart, bőr- és idegproblémákat okoz. Az összetevő 1970-ben lekerült az amerikai élelmiszer-biztonsági hivatal biztonságos élelmiszer-összetevőinek listájáról, az italgyárak azonban korlátozottan használhatják. Az Európai Unióban és Japánban ugyanakkor tilos a BVO használata.