Támad az ukrán terrorelhárítás

Vágólapra másolva!
Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő azt kérte hétfőn, hogy az ENSZ nyújtson segítséget a "keleti terrorellenes akcióhoz" Ukrajna keleti részében, ahol az oroszbarát felkelők az utóbbi napokban több épületet is elfoglaltak. A szeparisták közben újabb városokat rohamoztak meg.
Vágólapra másolva!

A kelet-ukrajnai Horlivka városa eddig ukrán ellenőrzés alatt állt, délelőtt viszont oroszbarát fegyveresek rohamozták meg a városházát. Szemtanúk twitteres beszámolói szerint az épület kigyulladt, miután Molotov-koktélokat dobtak rá, majd rohamra indultak a lázadók. Egyes beszámolók szerint robbanások is hallatszódtak a városban. A szeparatisták követelték a rendőröktől, hogy tegyék le a fegyvert, és adják meg magukat. Közölték velük, hogy ha nem állnak át a "nép oldalára", agyonlövik őket. Az UNN független ukrán hírügynökség értesülése szerint a támadásban súlyosan megsebesült Andrij Kriscsenko rendőrfőnök, és tucatnyi munkatársa is különböző fokú sérüléseket szenvedett.

A BBC helyszíni tudósítója felvette, ahogyan városháza elfoglalása után a lázadók vezetője az orosz hadsereg alezredeseként mutatkozott be. A videót ide kattintva nézheti meg.

A szakadárok később a helyszínen lévő újságírókra is rátámadtak, többen megésrültek közülük.

Hírek érkeztek arról is, hogy a megye egy másik településén, Zsdanyivkában mintegy 20 szeparatista ellenállás nélkül elfoglalta a városházát, és kitűzték rá a "donyecki köztársaság" zászlaját.

Oroszországban a Pravda „Polgárháború kezdődött Ukrajnában” szalagcímmel jelent meg.

Közben Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő bejelentette, hogy az ukrán terrorelhárítás megkezdi akcióját az oroszbarát felkelőkkel szemben, majd délután aláírta az akcióról szóló rendeletet. Turcsinov vasárnap délutáni ultimátumában már egy ilyen támadással fenyegetett, most ezt váltja be, mivel a lázadók nem foglalkoztak a követeléseivel.

A CNN hírtelevízió donyecki tudósítója hétfőn délelőtt azt jelentette, hogy nyoma sincs annak, hogy Kelet-Ukrajnában terrorellenes műveletek kezdődtek volna. "Nem látni katonákat, rendőröket, biztonsági erőket" – írta a helyszínről az amerikai tévé újságírója. Azt mondta, Kelet-Ukrajnában legalább kilenc városban oroszbarát erők szálltak meg közigazgatási épületeket. A tudósító kommentárja szerint az erők nagyon jól szervezettek, ami "arra enged következtetni, hogy nem helyiekről van szó". A BBC brit tévé jelentése szerint a Donyeck megyei Szlovjanszk városában "minden csendes", nincsenek harckocsik, nincs ostromállapot.

Az ukrán államfői hivatal délutáni közleménye az elnök Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral folytatott telefonbeszélgetésére hivatkozva már azt írta: Ukrajnának nincs kifogása az ellen, hogy a világszervezet békefenntartóival együtt hajtsanak végre terroristaellenes műveletet Kelet-Ukrajnában. Ez esetben Turcsinov szerint az ENSZ szakértői és megfigyelői maguk erősíthetnék meg akcióik legitimitását és helyességét.

Turcsinov bejelentette, nyitott arra is, hogy a május végi elnökválasztással egy időben népszavazást tartsanak az ország föderalizációjáról – adta hírül az UNIAN hírügynökség. Az elnök meggyőződését fejezte ki, hogy egy ilyen referendumon az ukránok többsége "az oszthatatlan, független, demokratikus és egységes Ukrajnára" fogja adni a szavazatát.