Nyolcmilliárd forint egy kis porcelántálért

Nyolcmilliárd forintot fizettek egy kínai porcelántálkáért
The Meiyintang Chenghua 'Chicken Cup' is displayed by deputy chairman for Sotheby's Asia Nicolas Chow after it was sold for a record price in Hong Kong on April 8, 2014. The rare Ming-era Chinese wine cup broke the world auction record for any Chinese porcelain, selling in Hong Kong for 36.05 million USD to a mainland Chinese collector, Sotheby's auction house said. AFP PHOTO / Aaron Tam
Vágólapra másolva!
15 év alatt megtízszereződött az értéke annak a kínai porcelántálkának, amelyet most nyolcmilliárd forintért vett meg egy kínai multimilliomos, aki korábban taxisofőr volt.
Vágólapra másolva!

Nyolcmilliárd forintnak megfelelő 281 millió hongkongi dollárért kelt el egy több mint 500 éves kínai porcelántálka kedden Hongkongban egy árverésen. Ez a legmagasabb ár, amelyet valaha is fizettek egy kínai porcelánért.

A mindössze 8 centiméter átmérőjű, fül nélküli ivóedényt egy kínai újgazdag, a taxisofőrből milliárdossá lett sanghaji Liu Ji-csien vásárolta meg az árverést szervező Sotheby's aukciósház közlése szerint.

A díszítése miatt "csirkés csésze" néven ismert ivókupa a Ming-dinasztia, ezen belül Csenghua császár uralkodása (1465–1487) idején készült. A Ming korabeli csirkés csészékből csak 14 maradt fenn, és ezekből is csak három van magánkézben, a többi a világ nagy múzeumaiban található, vagyis magánkereskedelemben szinte lehetetlen ilyenhez hozzájutni.

Forrás: AFP/Aaron Tam

A kedden Hongkongban eladott – európai magángyűjteményből származó – edényke 1999-ben 3,7 millió amerikai dollárért, akkor elképesztőnek számító áron cserélt gazdát, vagyis piaci értéke 15 év alatt a tízszeresére nőtt.

A kínai porcelánok világában a korábbi rekordot a Csing-dinasztia legjelentősebb császárának (Csien-lung, 1735–1796) korából származó porcelánedény tartotta 2010-ben elért 252,66 millió hongkongi dolláros (7,2 milliárd forint) árával. A Ming-dinasztia korából való porcelánok közül az eddigi legdrágább egy kék-fehér váza volt, amely 168,66 millió hongkongi dollárért (4,8 milliárd forint) cserélt gazdát 2011-ben.