Halottak és sebesültek Kelet-Ukrajnában

Szlovjanszk, ukrán válság, ukrajna, oroszország, fegyver, putyin
Szlovjanszk, 2014. április 13. Fegyveres oroszbarát aktivista és tüntetők egy barikádon, a kelet-ukrajnai Szlovjanszk rendőrkapitánysága előtt 2014. április 13-án, miután az előző nap elfoglalták az épületet. (MTI/EPA/Roman Pilipej)
Vágólapra másolva!
A szlovjanszki rendőrségi épületet kezdték el visszafoglalni. A belügyminiszter korábban kemény választ ígért, most halottakról és sebesültekről számolt be. Az ismeretlen fegyveresek egyre több kormányzati és rendőrségi épületet foglalnak el Kelet-Ukrajnában.
Vágólapra másolva!

A belügyi erők műveletet indítottak vasárnap reggel Ukrajna keleti részén fekvő Szlovjanszkban, ahol tiltakozók foglalták el előző nap a belügyminisztérium és az ukrán biztonsági szolgálat helyi épületét. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter közölte, hogy az akciót az az ukrán biztonsági szolgálat irányítja, és a különböző erőszakszervezetek különböző egységei vesznek részt benne.

Avakov hangsúlyozta, hogy "nagyon kemény" választ adnak arra, hogy a tiltakozók megszállták a rendőrségi épületet. Később beszámolt arról, hogy mindkét oldalon vannak halottak és sebesültek. Arszen Avakov Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy az ukrán biztonsági szolgálat egyik embere életét vesztette, további öt pedig megsebesült, ez utóbbiak között van az SZBU terroristaellenes központjának vezetője. A miniszter szerint a szeparatisták között ugyanakkor meghatározatlan számú halott van.

Fegyveres oroszbarát aktivista és tüntetők egy barikádon, a kelet-ukrajnai Szlovjanszk rendőrkapitánysága előtt Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerinta város utcáin autógumikból, homokzsákokból és falapokból álló barikádokat kezdtek emelni az elfoglalt rendőrségi épületnél.

A BBC Donyeckben lévő tudósítója arról számolt be, hogy egyre több kormányzati és rendőrségi épület kerül ismeretlen fegyveresek kezére, akiknél orosz gyártmányú fegyverek vannak, és nagyon úgy néznek ki, mint azok, akik elfoglalták a Krím félszigetet. Az ukrán hadseregnek a jelek szerint nincs is más választása, minthogy erőszakkal válaszoljon ezekre az akciókra.

A Donyeck megyei szakadárok közül páran azt mondták helyi újságíróknak, hogy a feladatuk zöld folyosót nyitni az orosz csapatok számára. Szakértők szerint hasonló forgatókönyvet valósítanak meg Moszkva irányításával Kelet-Ukrajnában, mint a Krím félsziget orosz megszállásakor. Több jel mutat arra, hogy jelzés nélküli egyenruhát viselő orosz katonák irányítják a Donyeck megyei épületfoglalásokat, akik nagy valószínűséggel a Krím félszigetről szivárogtak át a kelet-ukrajnai területre. A helyi belügyi szervek tájékoztatása szerint Kramatorszkban a támadók AK100-as gépkarabélyt használtak, amely csak az orosz hadseregben van rendszeresítve.

Az Economist tudósítója szerint a kelet-ukrajnai helyzet egy új fáziásba lépett: a hagyományos katonai értelemben egyetlen egyenruhás sem lépte át a határt, mégis ami most zajlik a kelet-ukrajnai városokban, az orosz hadműveletre emlékezteti a brit lap riporterét.

Oroszország korábban arra figyelmezetett, hogy a kelet-ukrajnai erőszak ronthat a jövő héten esedékes tárgyalások esélyein. Ukrajna Moszkvát vádolja a feszültség szításával az ország keleti részein. Avakov Facebook-bejegyzésében már úgy fogalmazott, hogy megkezdődött "Ukrajna keleti részének orosz katonai inváziója".

Közben a NATO főtitkára további szankciókkal fenyegette meg Oroszországot. Anders Fogh Rasmussen szerint Moszkva propagandaháborút folytat, amire a hidegháború óta nem volt példa. Mint mondta, a NATO és a Nyugat elleni orosz propaganda egy olyan füstfüggöny, amellyel Oroszország törvénytelen cselekedeteit igyekszik elleplezni. Hozzátette, nem igaz az a moszkvai állítás, amely szerint a szövetség beavatkozik az ukrán belügyekbe azzal, hogy Kijevet NATO-tagságára ösztökélné.

Rasmussen felrótta Moszkvának, hogy katonákat állomásoztat az Ukrajnával közös határán, és "törvénytelen népszavazást tartott a Krímben". Oroszország a NATO főtitkára szerint válaszút előtt áll: vagy véget vet annak, hogy másokat hibáztasson saját tetteiért, kivonja katonáit, tartja magát nemzetközi kötelezettségeihez, és megkezdi a bizalom helyreállítást, vagy pedig még szélesebb körű nemzetközi elszigetelődés vár rá.