Durván túl volt terhelve az elsüllyedt koreai komp

Vágólapra másolva!
A kapitány szerint ráadásul ingatag is volt egy átalakítás miatt.
Vágólapra másolva!

A maximálisnak javasolt teher háromszorosa volt azon a kompon, amely két héttel ezelőtt elsüllyedt, mintegy háromszáz ember halálát okozva – közölték szerdán a dél-koreai hatóságok. Azt nem állítják, hogy a túlterhelés okozta a katasztrófát, de vizsgálják, hogy volt-e benne szerepe a túl nagy rakománynak, illetve annak, ahogy a kompot egy éve átalakították, hogy több rakományt tudjon vinni. Ezt azért tette a tulajdonos hajózási társaság, hogy a teherfuvarozás bevételének növelésével ellensúlyozza a személyszállítás megcsappanó jövedelmét.

A szerkezeti változtatásokra a cég megkapta a műszaki engedélyt, és a jóváhagyott átalakítások megfeleltek a biztonsági előírásoknak. A komp kapitánya azonban – aki őrizetben van legénysége nagy részével együtt – vallomásában azt állította, ő előzetesen már többször panaszkodott a hajótársaságnak arra, hogy a hajó ingataggá vált a teherrész kibővítése után, ám a cég semmibe vette a figyelmeztetéseit.

A komp 3606 tonna rakományt vitt a katasztrófa idején, azt még vizsgálják, hogy a hajóban elegendő volt-e a ballasztvíz a túlterhelés ellensúlyozására, továbbá, hogy a tulajdonos nem hajtatott-e végre az engedélyezetteken túl is hajószerkezeti átalakításokat.

Két héttel a katasztrófa után még mindig nem sikerült meglelni 92 utas holttestét. Szerdáig 210 halottat hoztak a felszínre a roncsból. A kompon összesen 476 ember volt, csupán 174-en élték túl a balesetet. A legénység 29 tagjából 22 élte túl a katasztrófát, közülük 15-öt letartóztattak, csak a konyhai személyzet és az utaskísérők nincsenek rács mögött.