Páncélautóval törtek be egy ukrán bázisra

Krím félsziget, elfoglaltak egy ukrán légibázist
Pro-Russian protesters storm a Ukrainian air force base in the small city of Novofedorivka, in the Saki district of western Crimea, on March 22, 2014. About 200 pro-Russian protesters stormed a Ukrainian air force base in western Crimea, forcing the soldiers to leave as the Ukrainian flag was taken down. The unarmed crowd broke through to the base in the town of Novofedorivka and started smashing windows as Ukrainian servicemen barricaded themselves inside buildings and threw smoke bombs at the intruders from the roof. AFP PHOTO / DMITRY SEREBRYAKOV
Vágólapra másolva!
A kétszáz behatoló az orosz haditengerészet lobogóját húzta fel.
Vágólapra másolva!

Páncélozott harcjárművek segítségével fegyveresek támadták meg szombaton a krími kikötőváros, Szevasztopol tőszomszédságában lévő, s eddig még ukrán ellenőrzés alatt álló belbeki légitámaszpontot. A bázis ukrán parancsnoka, Julij Mamcsur ezredes szerint orosz katonákról van szó, akik közölték vele: "elviszik tárgyalni".

A támaszpont kapuját egy páncélozott szállító harcjármű (PSZH) törte át, majd a támadók automata fegyvereikkel a levegőbe lövöldöztek. A behatolás során állítólag egy ukrán megsebesült. Még ezt megelőzően, szombat reggel a támaszpont - az egyik utolsó, még ukrán kézen maradt krími katonai bázis - védői ultimátumot kaptak az orosz erőktől: tegyék le a fegyvert vagy megtámadják őket. A bázis parancsnoka a BBC szerint azt mondta, napok óta vár egyértelmű parancsot Kijevtől arra nézve, hogy mit tegyen, de semmilyen utasítást nem kapott. Ezt a kijevi vezetés tagadja, szerinte a Krímen lévő ukrán katonáknak egyértelmű parancsokat adtak.

Máshol is rátámadtak az ukránokra

Oroszbarát erők, mintegy kétszáz ember behatolt egy légitámaszpontra a Krím félsziget nyugati részén fekvő Novofedorivkában - közölte az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója.

Miután betörtek a támaszpontra, a támadók bezúzták az ablakokat, miközben azt skandálták, hogy "Oroszország! Oroszország!". A bázison szolgálatot teljesítő ukrán katonák elbarikádozták magukat egy épület belsejében és a tetőről füstgránátokat dobtak a betolakodók felé. A behatolók az ukrán nemzeti zászló helyére az orosz haditengerészet fehér-kék lobogóját vonják fel.

Az oroszbarát csoport igykezett minden összetörni a légibázison Forrás: AFP/Dmitry Serebryakov