Tavaly nőtt a halálbüntetések száma

Vágólapra másolva!
Az elmúlt húsz évben csökkent a kivégzések száma, de tavaly százzal több embert végeztek ki, mint 2012-ben.
Vágólapra másolva!

Iránban és Irakban kimagaslóan sok a 2013-ban végrehajtott kivégzések száma, és ez hátráltatja a halálbüntetés eltörlésének globális trendjét – derül ki az Amnesty International halálbüntetésről közölt éves jelentésében. Kínát nem számítva tavaly 778 embert végeztek ki, amely közel százzal több, mint 2012-ben.

Iránban legalább 369, Irakban 169 kivégzést hajtottak végre, őket csak Kína előzheti meg, ahol a kivégzések számát titokban tartják, de az Amnesty International szerint több ezer embert végeznek ki évente. Őket követi Szaúd-Arábia (79 kivégzés) az Amerikai Egyesült Államok (39) és Szomália (34).

2013-ban összesen 22 országban végeztek ki embereket, ami egy országgal több az előző évhez képest. Indonézia, Kuvait, Nigéria és Vietnám ismét visszaállította a halálbüntetést. Az elmúlt 20 évben folyamatosan csökken a halálbüntetést alkalmazó országok száma. Fehéroroszország is véget vetett a kivégzéseknek, ezért Európa és Közép-Ázsia 2009 óta először nem volt halálbüntetés.

2013-ban a kivégzési módszerek a következők voltak: lefejezés, áramütés, golyó általi halál, akasztás és halálos injekció. Nyilvános kivégzéseket Iránban, Észak-Koreában, Szaúd-Arábiában és Szomáliában rendeztek.