Egész Ukrajnát Oroszországhoz csatolnák a krímiek

Vágólapra másolva!
A moszkvai felsőház elnöke szerint Oroszországnak nem kellene elismernie az ukrajnai választások eredményét. A krími parlamenti elnök pedig egész Ukrajnát Oroszországhoz csatolná. 
Vágólapra másolva!

Ukrajnában a megfélemlítés és erőszak, az ukrajnai politikusok és parlamenti képviselők, a Viktor Janukovics elnök vezette korábbi hatalom embereinek üldözése közepette nem lehet legitim választásokat tartani – mondta az orosz parlament felsőházának elnöke. Valentyina Matvijenko szerint ezért Oroszország nem ismerheti el az ukrajnai választások eredményét. Az orosz Szövetségi Tanács (felsőház) elnöke azt is bejelentette: követelik a kijevi főtérnél történt gyilkosságok független nemzetközi kivizsgálását.

Matvijenko szerint ugyanakkor a krími népszavazás átlátható és tisztességes lesz, erről az ottani vezetés gondoskodni fog, az orosz parlament pedig megfigyelőket küld a Krímbe. A felsőház támogatni fogja a Krími Autonóm Köztársaság Oroszországhoz csatlakozását, ha a Krím félsziget lakossága igent mond erre, közölte Matvijenko. A felsőház elnöke "bátor, férfias tettnek" nevezte a krími parlament "elvi döntését", hogy az Ukrajnához tartozó terület csatlakozzon Oroszországhoz.

A kijevi választási bizottság nem tudja megakadályozni a krími hatóságokat, hogy népszavazást tartsanak - mondta Vlagyimir Konsztantyinov. A Krími Autonóm Köztársaság parlamenti elnöke moszkvai tárgyalásain azt mondta: a kijevi hatalom minden lépésére fel vannak készülve.

Konsztantyinov megígérte, hogy mindent el fognak követni annak érdekében, hogy a későbbiekben egész Ukrajna csatlakozzon Oroszországhoz. Konsztantyinov azt mondta: biztosak döntésükben, amely a történelmi igazságosságot szolgálja azzal, hogy az 1954-ben "egy zsák krumpliként" Ukrajnának ajándékozott Krím félsziget visszatér Oroszországhoz. Konsztantyinov reméli, hogy "megjelenik Ukrajnában az új Bohdan Hmelnyickij (17. századi ukrán uralkodó és hadvezér), aki újraegyesíti a két hatalmas országot, amely nem tud egymás nélkül létezni".

A krími küldöttség az orosz dumában is tárgyalt: Szergej Nariskin házelnök azt mondta, hogy Oroszországban támogatni fogják a Krím félsziget és Szevasztopol lakosságának "szabad és demokratikus" döntését.

Szergej Zseleznyak, a törvényhozás alsóházának alelnöke, a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) vezetőségi tagja szerint amint megszavazzák a Krími Autonóm Köztársaság csatlakozását, a lehető legrövidebb idő alatt biztosítani fogják a krími lakosságnak, hogy az Oroszországi Föderáció állampolgáraival egyenlő jogokat élvezhessenek.

Radikális elnökjelölt Kijevben

Indulni kíván a május 25-én esedékes ukrajnai előre hozott elnökválasztáson Dmitro Jaros, a Jobboldali Szektor nevű ukrán radikális szervezet elnöke – mondta Andrij Taraszenko, a szervezet kijevi vezetője. "Kongresszust hívunk össze, amelyen a párt új nevet kap. Indulunk a választásokon Kijevben, minden helyi tanácsban (önkormányzatban), városokban és falvakban – ezt azt jelenti, hogy Dmitro Jaros indulni fog az elnökválasztáson."

Az orosz Szövetségi Nyomozó Iroda vizsgálatot indított Jaros ellen az orosz büntető törvénykönyv alapján bűncselekménynek minősülő cselekedetek - "tömegtájékoztatási eszközök felhasználásával terrorista és szélsőséges cselekedetekre való nyilvános felhívások" - vádjával. Az oroszok állítólag Jaros ellen távollétében vádat emeltek, és nemzetközi körözését kérték az Interpolnál. A nemzetközi rendőri szervezet honlapján péntek délelőtt Jaros nem szerepelt a körözött személyek között.