Merkel: Oroszország újra a 19. századi önmaga

Vágólapra másolva!
Angela Merkel szerint elképzelhetetlenek a katonai lépések Oroszország ellen, de ha Putyin nem változtat, súlyos gazdasági és politikai szankciókra kell felkészülnie az ukrán helyzet miatt.
Vágólapra másolva!

Moszkva kihasználja Ukrajna gyengeségét, és az erősebb jogát szegezi szembe a jog erejével, de saját magának árt, ha nem változtat politikáján – mondta a német kancellár csütörtökön a Bundestagban.

Angela Merkel a német törvényhozás alsóházában mondott beszédében hangsúlyozta: az orosz vezetés visszatért a 19. és a 20. század hatalmi politikájához, és csak a saját érdekeit érvényesíti, amivel megsérti Ukrajna területi egységét, és veszélyezteti a nemzetközi stabilitást. Ezért egységesen és határozottan fel kell lépni Oroszország ellen, a fegyveres erő alkalmazása azonban szóba sem jöhet – jelentette ki a német kancellár.

Az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok a válság diplomáciai, politikai rendezésére törekszik. A legfontosabb egy nemzetközi megfigyelőcsoport felállítása, amely felméri a helyzetet, és rögzíti a tényeket, valamint egy nemzetközi összekötő csoport összeállítása, amely közvetít Kijev, Moszkva és a nyugati partnerek között.

Amennyiben a politikai rendezés megindítása továbbra sem sikerül, mert Moszkva nem változtat politikáján, Ukrajnát katasztrófa fenyegeti, de nem ez lenne az egyetlen következmény, mert a ragaszkodás a letűnt századok erőpolitikájához gyökeresen átalakítaná az EU és Oroszország viszonyát, amit "Oroszország súlyosan megszenvedne gazdaságilag és politikailag" – mutatott rá Angela Merkel.
Moszkvának napokon belül változtatnia kell, különben az EU elindítja az állam- és kormányfők minapi rendkívüli csúcstalálkozóján elhatározott szankciósorozat második hullámát – emelte ki a német kancellár.

Az EU-ban "senki sem akar szankciókat, de mindenki készen áll a bevezetésükre" – hangsúlyozta Merkel.

A közösség támogatja az új kijevi vezetést az ország modernizációjában. Ukrajnának hatékonyabb államszervezetre, a korrupció visszaszorítására, gazdasági fejlődésre és a társadalmat megosztó "árkok betemetésére" van szüksége, hogy anyanyelvtől és vallástól függetlenül valamennyi lakosának hazája legyen – mondta a kancellár, hozzátéve, hogy az EU nemcsak Ukrajnával vállal szolidaritást, hanem Moldovával és Grúziával is.

Az EU keleti partnerségi politikája azonban nem a hatalmi érdekeken alapuló "geopolitika, hanem szomszédságpolitika", amely a békés együttélést szolgálja – fejtette ki Angela Merkel.