Beismerte a japán Beethoven, hogy csaló. És nem is süket

Szamuragocsi Mamoru
Sajtóértekezletet tart a siketsége miatt "japán Beethovennek" is nevezett Szamuragocsi Mamoru 2014. március 7-én Tokióban. A kilencvenes években világhírűvé vált komolyzenei szerző, a szigetországban népszerű Hirosima Szimfónia vélt szerzője elnézést kért, mert kiderült, hogy sem a nevezett szimfóniát, sem más zeneműveit nem ő írta. A neve alatt kijött szerzeményeket 1996 óta egy általa alkalmazott szerző alkotta meg, akinek a kilétét Szamuragocsi nem árulta el.
Vágólapra másolva!
Egy zenetanárt alkalmazott a siketnek és zeneszerzőnek hitt japán férfi. Húsz évig dolgoztak együtt.
Vágólapra másolva!

„Elmondom az igazságot” – így kezdte pénteki bejelentését Szamuragocsi Mamoru, majd közölte, hogy ez az utolsó tévés szereplése. Szamuragocsi Mamoru azért állt a nyilvánosság elé, hogy bocsánatot kérjen, amiért éveken át mindenkit átvert. A japán Beethovenként ünnepelt és körülrajongott celeb beismerte, hogy zenéit nem ő szerezte. És nem is siket.

Szamuragocsi Mamoru a ’90-es években lett ismert és népszerű: a Remény Szimfóniájának is nevezett művet a hirosimai áldozatoknak ajánlotta. Népszerűségének az is jót tett, hogy meglátogatta a szökőár áldozatait. Az erről készült dokumentumfilm sugárzása után Szamuragocsi újabb 100 ezret tudott eladni lemezeiből.

A japán Beethovennek tartott férfi most azt is beismerte, hogy valójában nem siket. Állítása szerint néhány éve elkezdett javulni a hallása, és még mindig nem tökéletes. Eddig az szerepelt kissé regényes önéletrajzában, hogy 35 éves korában elveszítette hallását, de a zeneszerzést nem adta fel.

Ki volt a szerző?

Ám Szamuragocsinak valójában semmi köze sem volt a szerzeményekhez, bár azt nem árulja el, ki volt az igazi zeneszerző. Egy 43 éves zenetanár, Nigaki Takai viszont azt állítja, hogy már 18 éve ő szerzi Szamuragocsi zenéjét. Azt mondta, eleinte azt hitte, hogy ő csak a japán Beethoven asszisztense. „Idővel rájöttem, hogy Szamuragocsi egyáltalán nem ért a zeneszerzéshez.”

A zenetanár szerint egyébként Szamuragocsi soha nem volt süket. Úgy tett, mintha szájról olvasna, és indőnként hadonászott kezeivel, de valójában zökkenőmentes volt a kommunikációjuk. "Nehéz lehetett évekig úgy tenni, mintha siket lenne", mondta a zenetanár, aki állítólag néhányszor megpróbált kihátrálni az együttműködésből, és ilyenkor Szamuragocsi fizetett neki, hogy folytassák az együttműködést a folytatásért. Bőkezűnek azonban nehéz lenne nevezni: húsz alatt nagyjából 15 millió forintnyi jent kapott az imposztortól.

Amikor tavaly szakítani akart, a japán Beethoven levélben megfenyegette: megöli, ha nem folytatja a zeneszerzést.

Nigaki azután lépett nyilvánosság elé, hogy kiderült: a szocsi téli olimpián az egyik japán műkorcsolyázó a Szamuragocsinak tulajdonított zenét használja. A botrány kirobbanása után egyébként nőtt a japán Beethovennak tulajdonított lemezek eladása.