Lefejezték a független orosz hírportált

Vágólapra másolva!
Negyven dolgozó mondott fel csütörtökön a népszerű és eddig függetlennek tartott Lenta.ru orosz hírportálnál, miután menesztették a vezérigazgatót és a főszerkesztőt. Egy kormányközeli hírportál korábbi főszerkesztője vezeti ezután a lapot.
Vágólapra másolva!

Julia Minder, a népszerű portál vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a cég részvényese hozta meg a döntést a menesztéséről. Minder 1999 óta dolgozott a hírportálnál, és azt mondta, hogy sokkhatásként érte kollégája, Galina Timcsenko főszerkesztő leváltása.

A Lenta.ru 39 felmondott munkatársa között van 32 újságíró, és mind az öt fotószerkesztő. A politikai elemzők és a különtudósítók is úgy döntöttek, hogy elhagyják a hírportált. A többségnek március 24-ig még el kell látnia a feladatát, de a maradók sem akarnak az új vezetéssel együtt dolgozni. A tulajdonos Alekszej Goreszlavszkijt, a Vzgljad.ru nevű Kreml-barát hírportál korábbi vezetőjét nevezték ki új főszerkesztőnek.

A Lenta.ru-nál összesen 84 munkatárs dolgozott, 55-en újságírók és szerkesztők. A szerkesztőség 69 munkatársa szerdán azonnal a Lenta.ru portálján elhelyezett nyilatkozatban tiltakozott a főszerkesztő menesztése ellen, amit nyílt politikai nyomásgyakorlásnak nevezett.

A feltételezések szerint Timcsenkónak azért kellett távoznia a főszerkesztői székből, mert a Lenta.ru az ukrán Jobboldali Szektor kijevi vezetőjével készített egy interjút. A Rosszija 24 állami hírtelevízió jelentése szerint az orosz állami kommunikációs és távközlési felügyelet "szélsőséges anyagok terjesztése miatt" figyelmeztette a Lenta.ru-t.