Moszkva ünnepel, Nyugat-Európa fenyeget

Vágólapra másolva!
A Vörös téren már a krími csatlakozást ünneplik, miközben Németország, Franciaország és Nagy-Britannia is elítéli a kedden aláírt megállapodást.
Vágólapra másolva!

Még jóvá sem hagyta az orosz törvényhozás a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról aláírt szerződést, a moszkvai Vörös téren és országszerte már ünneplik az eseményt. A hatóságok adatai szerint több mint 110 ezer ember gyűlt össze a Kreml fala mellett húzódó központi téren. Az "Együtt vagyunk" jelszó jegyében ünnepi koncerttel egybekötött megmozduláson Vlagyimir Putyin orosz elnök is felszólalt, valamint megjelent a krími parlament elnöke, a terület kormányának feje és Szevasztopol polgármestere is.

Európa nyugati felében ugyanakkor nem nézik jó szemmel a csatlakozást. Angela Merkel német kancellár jogellenesnek nevezte a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását. Merkel kedden Berlinben azt mondta, hogy Németország nem ismeri el az Ukrajnához tartozó Krímben tartott "úgynevezett népszavazás" eredményét, és azt sem, hogy a régió csatlakozik Oroszországhoz. Az ukrán alkotmánnyal és a nemzetközi joggal ellentétes lépések megítélésében teljes körű az egyetértés az Európai Unióban – mondta a német kancellár.

Németország az Oroszország elleni szankciók támogatása mellett a párbeszédet is szorgalmazza Moszkvával – tette hozzá Angela Merkel a portugál kormányfővel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón. Pedro Passos Coelho ugyancsak a dialógus fontosságát emelte ki. Az EU-ban "senkinek sem használna, ha megszakadnának a kapcsolatok" az orosz vezetéssel – mondta a portugál miniszterelnök.

Angela Merkel megerősítette, hogy Oroszország továbbra is tagja a G8-csoportnak. A hét legfejlettebb ipari államot és Oroszországot összefogó csoporttal kapcsolatban mostanáig csupán az történt, hogy felfüggesztették az oroszországi Szocsiba tervezett csúcstalálkozó előkészítését. Ezenkívül semmilyen döntést nem hoztak – mondta a kancellár arra a kérdésre, hogy tagja-e még Oroszország a csoportnak. Angela Merkel nyilatkozata előtt nem sokkal Laurent Fabius francia külügyminiszter azt mondta, hogy felfüggesztik Oroszország tagságát a G8-csoportban.

Francois Hollande francia elnök szintén elítélte a krími csatlakozást. "Franciaország nem ismeri el sem a Krímben március 16-án megtartott népszavazás eredményét, sem az Ukrajnához tartozó régió csatlakozását Oroszországhoz" – olvasható a közleményében. A francia elnök az Európai Tanács március 20–21-i ülésén "erős és összehangolt európai választ" vár "erre az új (orosz) lépésre".

Oroszország veszíteni fog

"Újfajta viszonyrendszerre kell felkészülni Oroszország és a Nyugat között a következő években az ukrajnai fejlemények miatt" – jelentette ki William Hague brit külügyminiszter kedden a londoni alsóház Ukrajnáról rendezett vitanapján. Hauge közölte azt is, hogy Nagy-Britannia felfüggeszti katonai együttműködését Oroszországgal. A külügyminiszter szerint bizonyos intézmények – például a G8-csoport – Oroszország nélkül fognak működni, továbbá a jövőben a jelenleginél szűkebb körű katonai együttműködésre és haditechnikai exportra lehet majd számítani.

William Hague kijelentette, hogy Nagy-Britannia felfüggeszti az olyan termékek oroszországi exportengedélyét, amelyek "Ukrajna ellen használhatók". Nem részletezte, hogy milyen termékekről van szó, közölte ugyanakkor: a brit kormány a harmadik országokra érvényes exportengedélyeket is felfüggeszti olyan alapanyagokra, amelyeket oroszországi továbbexportálás esetén "Ukrajna ellen felhasználható" felszerelésekbe lehet beépíteni.

Hague úgy véli, hogy Oroszország "stratégiai szempontból vesztesként" fog kikerülni a jelenlegi helyzetből. Moszkva elszámította magát annak megítélésében, hogy képes lesz-e ellenőrzése alatt tartani és befolyásolni az ukrajnai politikai helyzetet, és számítási hibát követett el "a Krím elfoglalásával" is, mivel az ukrán közvélemény hatalmas többségét maga ellen fordította, és óriási kárt okozott Oroszország globális megítélésében – mondta a brit külügyminiszter.

Az USA sem ismeri el a megállapodást

"Ezt az akciót - a népszavazás eredményét és az Ukrajna egy régiójának annektálására irányuló kísérletet - az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség sohasem fogja elismerni" - jelentette ki Jay Carney, az amerikai elnök hivatalának szóvivője.

Carney közölte, hogy Washington ki fogja bővíteni azon orosz tisztségviselők listáját, akiket amerikai vízumtilalommal és bankszámla-befagyasztással sújtottak. Az eddigi szankciókat a The Wall Street Journal szerkesztőségi cikkében "komolytalannak" nevezte, a The Washington Post állásfoglalása pedig azt írta, hogy a büntetőintézkedések csak "ugatnak" és nem "harapnak".

"Ha Oroszország nem változtat irányvonalat, akkor az általunk, a barátaink és szövetségeseink által megállapított költségekbe veri majd magát szerte a világon, amelyeket általánosságban a világgazdaság fog kiróni" - hangoztatta Jay Carney.

"Az önök helyében nem fektetnék be orosz értékpapírokba - hacsak nem shortolni (a tőzsdei értékcsökkenésre játszani) akarnak" - mondta Carney a sajtótájékoztatón részt vevő újságíróknak.

A nyugati szankcióknak következményei lesznek

Az Oroszországot sújtó nyugati szankciók elfogadhatatlanok és nem maradnak következmények nélkül - figyelmeztette az Európai Uniót és az Egyesült Államokat Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai kollégájával, John Kerry-vel folytatott keddi telefonbeszélgetése során.

"A Krími Autonóm Köztársaság lakosai a nemzetközi jognak és az ENSZ-alapokmánynak megfelelően éltek demokratikus jogaikkal, ezt Oroszország elfogadja és tiszteletben tartja" - mondta Lavrov Kerry-nek.