Iszlamista terroristák támogatják a kínai tömeges késelést

Vágólapra másolva!
Ezt videoüzenetben jelentette be a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom.
Vágólapra másolva!

A Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom nevű terrorszervezethez tartozó egyik csoport online videóban jelentette be, hogy a március eleji, kunmingi pályaudvari késes mészárlás elkövetői élvezik támogatását – közölte a kínai külügyi szóvivő.

A szóvivő szerint a felvétel Kína terrorfenyegetettségét bizonyítja, és arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el a Turkesztáni Iszlám Párt terrorista jellegét, és támogassa Kína terrorizmusellenes álláspontját.

A délnyugat-kínai Jünnan tartomány székvárosában késsel felfegyverkezett sötét ruhás ujgurok támadtak a vasúti pályaudvaron várakozó tömegre. Huszonkilenc civil meghalt, négy támadót a helyszínen lelőttek, egyet megsebesítettek, és hármukat később elfogták. A sebesültek száma meghaladta a 140-et. A helyszínen kelet-turkesztáni zászlókat találtak, a hatóságok terrortámadásnak minősítették a történteket.

A videón az üzenet közvetítője, Abdullah Manszúr, a Turkesztáni Iszlám Párt vezetője azt mondta, hogy azok, akik vérüket áldozzák, nem teszik hiába, mert tucatnyian fogják őket követni a szent háborúban.

A Reuters hírügynökség a múlt héten telefonon kapcsolatba lépett Manszúrral, aki vélhetően Pakisztánból, egy afgán SIM kártyás telefonon, ujgur nyelven közölte, hogy Kínát valamennyi muszlim ellenségének tartják, és támadások sorát tervezik végrehajtani az országban. "A muszlimok bosszút fognak állni" az elnyomás miatt – jelentette ki.