Halálra ítéltek 529 embert Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Az elítéltek tavaly augusztusban lerohantak egy rendőrőrsöt. A támadás során meghalt a helyi rendőrfőnök-helyettes. 
Vágólapra másolva!

Halálra ítélte az iszlamista Muzulmán Testvériség 529 tagját egy egyiptomi büntetőbíróság hétfőn, amiért tavaly augusztusban lerohantak egy rendőrőrsöt, és a támadásban az őrs helyettes parancsnoka életét vesztette – jelentette a Nil TV állami tévécsatorna.

Az eset a fővárostól 250 kilométerrel délre, Minja tartományban történt, miután augusztus 14-én a biztonsági erők – egyebek mellett éleslőszer használatával – feloszlatták az iszlamista Mohamed Murszi elnök megbuktatása ellen tüntetők két táborát Kairóban. A karhatalom akciójában több százan életüket vesztették.

A hétfői ítélet a hadsereg támogatta átmeneti kormány által időközben terrorcsoportnak nyilvánított Muzulmán Testvériség elleni átfogó hadjárat fokozását jelzi.

A ítélethirdetés szerint az érintettek felelősek Mosztafa el-Attár rendőrparancsnok haláláért, továbbá megpróbáltak megölni két másik rendőrt is, felgyújtották Mattáj település rendőrőrsét, és elrabolták az ott talált fegyvereket.

Bírósági források szerint a tárgyaláson az elítéltek közül csak 153-an voltak jelen, a többiek szökésben vannak. Ahmed as-Saríf védőügyvéd úgy nyilatkozott, hogy a nem jogerős határozat ellen fellebbezésnek helye van. A bírói testület 17 vádlottat felmentett.

Az alperesek aktáit most az egyiptomi főmufti fogja megvizsgálni. Az ország törvényei előírják, hogy halálbüntetést csak a legfelsőbb vallási vezető jóváhagyásával lehet végrehajtani.

Az észak-afrikai országban évtizedek óta nem volt a hétfőihez hasonló méretű tárgyalás, amelyet példátlan iramban, két nap alatt bonyolítottak le. Ezt a védőügyvédek élesen bírálták, mivel két tárgyalási nap alatt semmi esélyük nem volt arra, hogy védenceik érdekeit képviseljék.