Gyúlékony akkumulátorokat szállított az eltűnt maláj gép

Vágólapra másolva!
Ismét vizsgálják az eltűnt maláj gép rakományát: kiderült, hogy a 3-4 tonna mangosztán mellett, kisméretű lítiumion-akkumulátorokat is szállított a gép. Bár ilyen, kisméretű akkumulátorokat rendszeresen szállítanak repülők, és megfelelnek a biztonságos repülésről szóló előírásoknak, nem megfelelő tárolás következtében erősen gyúlékonyak lehetnek.
Vágólapra másolva!

Amerikai adatok szerint 1991 márciusa és idén február között 141 olyan légi baleset történt, amelyben a repülő akkumulátorokat is szállított, és a gyúlékony szállítmánynak köze volt a balesethez. Nagyon ritkán, de előfordult olyan is, hogy a gép lítiumion-akkumulátorok okozta tűz következtében zuhant le. Ilyen baleset azonban mostanáig csak teherszállító repülőgépekkel történt, személyszállító járattal még nem volt rá példa.

A legutóbbi eset 2010 szeptemberében történt: egy Dubajból Kölnbe tartó gép kényszerleszállást hajtott végre a dubaji nemzetközi repülőtéren. Landolás közben a gép a földbe csapódott, és a legénység meghalt. A katasztrófát a raktérben keletkező tűz okozta.

Azt, hogy a lítiumion-akkumulátorok miatt tűz üthetett ki a maláj gépen, először a CNN vetette fel március 14-én, hat nappal a gép eltűnése után. Akkor kevés figyelmet kapott az elképzelés, most viszont már ezt is vizsgálják. Jelenleg 26 ország szakértői keresik az eltűnt gépet, eddig sikertelenül.