Éjféltől legális a melegházasság Nagy-Britanniában

melegházasság, anglia
Andrew Wale (L) and Neil Allard (R) pose with their marriage certificate following their wedding ceremony at the Royal Pavillion in Brighton early on March 29, 2014. Gay couples across England and Wales said "I do" as a law legalising same-sex marriage came into effect at midnight, the final stage in a long fight for equality. In Brighton on England's south coast, Neil Allard and Andrew Wale exchanged vows and rings in the opulent splendour of the Royal Pavilion in front of about 100 guests. AFP PHOTO/LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Az egyházakat nem kötelezik az azonos nemű párok összeadására.
Vágólapra másolva!

Szombattól házasságot köthetnek azonos nemű párok is Nagy-Britanniában. Az azonos neműek házasodását lehetővé tévő brit jogszabály már tavaly július közepén megszületett, miután a londoni parlament két háza által hosszas tárgyalássorozat után elfogadott törvényt az uralkodó kihirdette. A törvény szombaton, helyi idő szerint nulla órakor lépett életbe, és több meleg pár már ekkor egybe is kelt, a Guardian szerint komoly verseny volt a tanácsok anyakönyvi hivatalainál, melyik lesz az első azonos nemű brit házaspár.

A törvénymódosítást a brit Konzervatív Párt, a vele koalícióban kormányzó Liberális Demokraták és az ellenzéki Munkáspárt hivatalosan egyaránt támogatta, az alsóházi konzervatív frakción belül azonban sokan ellenezték, és a törvénymódosítási folyamatot nem támogatták a brit egyházak sem, bár az új szabály nem kötelezi az egyes egyházakat az azonos neműek összeadására vallási ceremónia keretében.

Andrew Wale és Neil Allard, az első azonos nemű brit házaspár Forrás: AFP/Leon Neal

A Nagy-Britanniában államegyháznak minősülő anglikán unió - amelynek első számú világi vezetője a mindenkori brit uralkodó, jelenleg II. Erzsébet királynő - már a törvényalkotási folyamat korai szakaszában bejelentette, hogy nem tud pártolni olyan törvénymódosítást, amely a házasságnak mint "férfi és nő egybekelésének lényegi, a történelem során intézményesült jellegét változtatná meg".

Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán világunió legfőbb vallási méltósága mindazonáltal a törvény életbelépése alkalmából a BBC-nek kijelentette, hogy miután a törvény megváltozott, az anglikán egyház "elfogadja a kialakult helyzetet". Az anglikán unió hivatalosan kérte, hogy az egyes egyházközösségek álljanak ki az egymással házasságot kötő azonos nemű tagjaik mellett, az anglikán lelkészek viszont nem léphetnek ilyen házasságra. A BBC értesülése szerint azonban több homoszexuális anglikán pap dacolni készül ezzel a tiltással.

Nem támogatja az azonos neműek házasságát a brit katolikus egyház sem.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök ugyanakkor a brit leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transznemű (LGBT) közösség legnagyobb online hírportálja, a Pink News számára írt cikkében fontos pillanatnak nevezte az azonos neműek házasságkötését engedélyező törvény életbelépését. Ahogy Cameron írta: "Ha a törvény az egymást szerető emberek közé áll, akkor a törvény szorul módosításra."

Az új jogszabály egyelőre Angliában és Walesben hatályos; Skóciában várhatóan októberben lép életbe. A Nagy-Britanniához nem tartozó, de vele együtt az Egyesült Királyságot alkotó Észak-Írország nem tervez hasonló törvénymódosítást.