Egyiptomban halálra ítéltek 529 iszlamistát

Vágólapra másolva!
A tavaly nyáron milliós tüntetések után elzavart Mohamed Murszi elnök támogatóit Dél-Egyiptomban elkövetett gyilkosságok vádjával állították bíróság elé.
Vágólapra másolva!

Mohamed Murszi egyiptomi elnököt tavaly júliusban kergette el a hadsereg, miután milliós tüntetéseken követelték a távozását.

Murszi egykori támogatóit perbe fogták, a bíróság pedig a BBC szerint most 529 halálos ítéletet szabott ki. Az elítéltek a Muszlim Testvériség nevű betiltott szervezet tagjai, a per pedig egy nagyobb eljárás része, amely összesen 1200 fő ellen folyik.

Az egyiptomi hatóságok az iszlamisták ellen sorozatosan keményen léptek fel tavaly július óta, ezreket tartóztattak le, az akciókban több százan haltak meg.

A bíróság összesen két tárgyalási forduló után hozta meg a döntést, a védőügyvédek azt kifogásolták, hogy szerintük elő sem adhatták az álláspontjukat. A vád szerint a vádlottak Egyiptom déli részén, augusztusban követték el a bűncselekményeket, amikor lerohantak egy rendőrőrsöt. Ez az után történt, hogy a biztonsági erők Kairóban felszámoltak két olyan központot, amelyek Murszi hatalomba való visszatérését követelték.