Blikk: Letartóztatták a Magyar Demokratikus Unió elnökét

Vágólapra másolva!
A választáson jelölteket állító párt vezetője ellen csalás a gyanú.
Vágólapra másolva!

A bíróság csalás miatt elrendelte a Magyar Demokratikus Unió (MDU) pártelnökének előzetes letartóztatását – állítja a Blikk. Az újság szombati számában azt írta, hogy Urbán-Szabó László "jól csengő ígéretekkel" 30 millió forintot csalt ki egy sértettől.

A rendőrség az MTI megkeresésére adott tájékoztatásában – a férfit meg nem nevezve – azt írta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. és VI. kerületi rendőrkapitánysága eljárást folytat csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt. Jelezték, hogy az ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság már elrendelte a férfi előzetes letartóztatását. A rendőrség – a nyomozás érdekeire hivatkozva – további részleteket nem közölt az ügyről.

A Blikk megjegyezte, hogy az MDU nem adott tájékoztatást arról, hogy Urbán-Szabó jelenleg pontosan milyen pozíciót tölt be a pártnál. Annyi biztos, hogy a sem a párt egyéni jelöltjei között, sem az országos listán nem szerepel a neve.

Az MDU a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján közzétett adatok szerint az április 6-ai országgyűlési választáson 17 önálló jelöltet indított, de országos pártlistát állítani nem tudott. Ehhez – legalább kilenc megyében és a fővárosban – minimum 27 egyéni jelöltet kellett volna állítaniuk, ekkor 150 millió forint állami támogatást kaphattak volna. A párt egyéni jelöltjei így egy-egy millió forint – összesen 17 millió forint – támogatást kaphatnak, amelyet saját vagy akár a pártjuk központi kampányára is fordíthatnak.

Az NVI adataiból kiderül az is, hogy az MDU-nak csaknem 55 millió forint büntetést is be kell fizetnie az időben vissza nem vitt ajánlóívek miatt.

A Blikk azt írta, hogy a csalással gyanúsított pártelnök a 30 millió forintot "kapcsolataira, a közelgő választásokra, és az általa létrehozott párt reménybeli sikereire hivatkozva" kérte kölcsön.