Tilos denevért enni Guineában

Vágólapra másolva!
Meg akarják állítani az Ebola-járványt.
Vágólapra másolva!

A denevért tartják az ország déli részén kitört Ebola-járvány fő forrásának, mondta Rene Lamah. A guineai egészségügyi miniszter szerint ezért betiltották a denevér árusítását és fogyasztását, hogy megállítsák a halálos vírus terjedését. A nyugat-afrikai országban a denevért gyakran fűszeres levesben főzik, a levest falusi boltok árulják, ahová a helyiek inni is járnak. A denevért tűz fölött is szárítják.

Nyugat- és Közép-Afrika egyes denevérfajairól úgy vélik, hogy az Ebola természetes hordozói, bár a betegség semmiféle tünete nem jelentkezik rajtuk. A kórokozó 62 ember halálát okozta az országban, és a szomszédos Libériából és Sierra Leonéból is jelentettek gyanús eseteket.

Az Orvosok Határok Nélkül két karantént állított fel Guinea déli részén. Az egészségügyi világszervezet (WHO) szerint a fertőzés elsősorban Közép- és Nyugat-Afrikában, a trópusi esőerdők közelében, városoktól távol fekvő falvakban fordul elő. Az Ebola erősen fertőző, és nincs ellene orvosság. A szervezet véralvadási képessége összeomlik, és a betegség végzetessé válik, a tünetek a hányás, hasmenés, külső és belső vérzés. A WHO szerint a fertőzöttek 25–90 százaléka hal bele a betegségbe attól függően, hogy a vírus melyik változatával került kapcsolatba.