Békemenetet tartottak Moszkvában

Vágólapra másolva!
Körülbelül 50 ezer ember vonult fel Moszkvában, hogy tiltakozzon a Krím félsziget orosz megszállása ellen. A rendezvényt Békemenetnek nevezték el.
Vágólapra másolva!

Több tízezer ember gyűlt össze Moszkvában, hogy tiltakozzon a Krím félsziget orosz megszállása ellen - írta a Huffington Post. Az AFP becslése szerint 50 ezer ember vonulhatott fel a rendezvényen, amely a Békemenet nevet kapta.

Vagyis ugyanúgy nevezték el, mint a Magyarországon már többször megtartott Békemenetet. A magyarral ellentétben azonban az orosz felvonulás nem a kormány mellett, hanem annak politikája ellen szólt. Magyarországon a választások előtti hétvégén, március 29-én tartanak Békemenetet a kormány mellett. Bencsik András, a rendezvény egyik szervezője januárban még azt az ötletet vetette fel, hogy az orosz barátság melletti kiállás lett volna a menet.

A moszkvai menetben a kijevi tüntetéseken ismerős jelszavakat skandáltak, illetve orosz és ukrán zászlókat lengettek. A tüntetésen feltűnt a Pussy Riot nőkből álló punkzenekar két tagja is, ők a Vlagyimir Putyin elleni fellépésükkel, és elítélésükkel hívták fel magukra a figyelmet az elmúlt években.

Volt egy másik felvonulás is, ahol 15 ezer ember gyűlt össze, hogy a Krím mellett, és a "fasizmus ellen" tiltakozzon.

Vasárnap tartják a Krím félsziget elszakadásáról szóló népszavazást. Az USA és az Európai Unió már jelezte, hogy törvénytelennek tartja a népszavazást, ezért az eredményét sem fogadja el. A szavazást három hét alatt szervezték meg úgy, hogy a félszigetet közben több ezer orosz katona szállta meg.