Az USA nem ad fegyvert Ukrajnának

Vágólapra másolva!
Kijev fegyvereket kért Washingtontól, de egy amerikai kormányzati tisztviselő szerint az USA egyelőre csak ételt és legfeljebb technikai tanácsokat ad.
Vágólapra másolva!

Az ukrán ideiglenes kormány fegyvereket, lőszert és hírszerzési támogatást kért az Egyesült Államoktól, de az USA egyelőre ezt elutasítja, mert az Oroszországgal való feszültség kiéleződésétől tart – mondta egy névtelenül nyilatkozó vezető amerikai kormányzati tisztségviselő.

Ez azonban nem egy örökre szóló "nem", ez azt jelenti, hogy "most nem" – nyilatkozott az amerikai illetékes az Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő egyesült államokbeli látogatására időzített, visszautasított kérésről. Szerinte az USA most úgy próbál segíteni Ukrajnának, hogy közben ne konfrontálódjon még jobban Moszkvával.

Az amerikai védelmi minisztérium egyelőre azonnal fogyasztható ételek szállítását vállalta. A Pentagon tájékoztatása szerint Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter pénteken telefonon tárgyalt ukrán kollégájával, aki humanitárius segítségnyújtással és katasztrófaelhárítással kapcsolatos technikai tanácsadást kért. Hagel közölte, hogy az Egyesült Államok mérlegelni fogja a kérést.

A megbeszélést követően az ukrán kormány részletes kérést terjesztett elő a katonai segéllyel kapcsolatban, amelyben nagy mennyiségű fegyver- és lőszerigénylés is szerepelt, amit a Pentagon egyelőre nem teljesít.