Az önkormányzat rajtaütött a Négy Mancs bukaresti klinikáján

Vágólapra másolva!
A múlt héten pénteken az ASPA nevű önkormányzati szervezet emberei a bejáratot feltörve elszállítottak 18 kutyát a Négy Mancs Alapítvány bukaresti állatklinikájáról. A Négy Mancs közleménye szerint a telepre illegálisan hatolt be a szervezet, és négy kutya el is pusztult a brutális beavatkozás közben.
Vágólapra másolva!

A kutyákat a közleményhez csatolt felvételek szerint több esetben is brutális módon fogták be, mielőtt elszállították a Bukarest melletti bragadirui menhelyre. A felvételeken az látszik, hogy az állatokat sok esetben hármasával-négyesével, szinte bedobálják a szűk szállítóketrecekbe, majd furgonokba pakolják őket.

Az alapítvány szerint összesen 75 kutyát cibáltak ki a telepről, és a szemtanúk szerint legalább négy el is pusztult az intézkedés közben. Az önkormányzati menhely a kutyákat nem akarja visszaadni. “Ezeket a kutyákat a munkatársaink többnyire szörnyű körülmények közül mentették meg, és állatorvosaink hozták vissza az életbe. Örökbefogadás előtt álltak. A sintérek többet megöltek, többet súlyosan megsebesítettek. Megteszünk mindent az életben maradt, elrabolt állatok visszaszerzéséért, és azért, hogy felépülésük után új, szerető otthont találjunk” - mondja Gabriel Paun, a Négy Mancs nemzetközi kampányigazgatója.

Az alapítvány azt közölte, hogy szerződéses megállapodása van a bukaresti 6. kerület helyi önkormányzatával a kóbor kutyák ivartalanításáról, és arról is, hogy erre a célra használhassa az önkormányzat tulajdonán álló állatklinikát. A múlt péntek óta azonban az ASPA megtiltotta a Négy Mancs munkatársainak, hogy belépjenek a területre. Az ivartalanítási programra kötött megállapodás még 2014 áprilisáig érvényben van, és a Négy Mancs mindeddig nem kapott a kiürítésre kötelező végzést.
“Feljelentést tettünk a rendőrségen állatkínzásért, az állatok megöléséért, lopásért, magántulajdon megsértéséért és rongálásért” – mondta Paun.

A kóbor kutyák elpusztítását engedő törvény 2013 októberében lépett életbe, miután egy tragikus balesetben egy kisfiút kóbor kutyák halálra sebeztek. Március 10-én a Négy Mancs a bukaresti Fellebbviteli Bíróságon kezdeményezte a törvény végrehajtásának felfüggesztését.