Érik a krími szakadás

ukrajna, krím, népszavazás, oroszország, putyin, ünnepség
Ünneplő tömeg Szimferopolban
Vágólapra másolva!
A szavazatok háromnegyede szerint a krími szavazók 95 százaléka csatlakozna Oroszországhoz, a krími választási bizottság, szerintük a részvételi arány 82 százalékos volt. Washington ismét leszögezte, hogy nem fogadja el a népszavazást, szankciókkal fenyegeti Oroszországot. A krími kormányfő bejelentette, hogy a parlament hétfőn rendkívüli ülést tart, hivatalosan kérvényezni fogja az Oroszországhoz való csatlakozást. 
Vágólapra másolva!

A Krímben tartott vasárnapi népszavazás résztvevőinek 93 százaléka támogatta, hogy az Ukrajnához tartozó autonóm terület Oroszországhoz csatlakozzon - derült ki annak az exit poll felmérésnek az eredményéből, amelyet a Kriminform helyi hírügynökség rendelt meg, és amelyet rögtön urnazárás után tettek közé.

A helyi politológiai és szociológiai intézet munkatársai által több mint 200 szavazókörnél végzett felmérés szerint a választók 7 százaléka adta arra a szavazatát, hogy a Krími Autonóm Terület Ukrajna része maradjon. Helyi idő szerint este 8 órakor zártak a szavazókörök. A választási részvételi arány este 6 órakor 73,4 százalék volt.

Ünneplő tömeg Szimferopolban - Még több képért kattintson! Forrás: AFP/Viktor Drachev

A krími választási bizottság a szavazatok felének feldolgozása után azt közölte, hogy a szavazáson résztvevők 95,5 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásra, és a részvételi arány 82 százalékos volt.

Musztafa Dzsemiljev, a krími tatárok nem hivatalos kormányának korábbi elnöke szerint valószínűtlen az ilyen magas részvételi arány. Emlékeztet arra, hogy a krími tatárok bojkottálták a népszavazást, akik a köztársaság lakosságának több mint egyharmadát teszik ki. A krími tatárok attól tartanak, hogy deportálni fogják őket, ha orosz befolyás alá kerül a régió.

Olekszandr Csernyenko, az Ukrán Választók Bizottsága (KIU) nevű civil szervezet vezetője - aki a Krímben figyelte meg a voksolást - kijelentette, hogy nem egy szabálysértést követtek el a részvétel növelése érdekében. Az általa tapasztaltak szerint a szavazókörökben úgynevezett kiegészítő névjegyzékeket nyitottak, ahová bárkit felvettek, aki kérte. Szerinte szavaztak orosz állampolgárok is, és nagy számban voltak olyanok, akik több helyen szavaztak, vagy akár ugyanabban a szavazókörben többször voksoltak. Hasonló tapasztalatról számolt be a Krímből David Stulik, az Európai Bizottság kijevi külképviselete sajtóosztályának munkatársa is Facebook-oldalán.

Mateusz Piskorski, az európai megfigyelők küldöttségének vezetője viszont kijelentette, hogy a népszavazás teljességgel megfelelt a nemzetközi normáknak és a demokratikus eljárásoknak. "Az, amit ma láttunk a Krímben, semmiben sem különbözött bármely más demokratikus európai ország népszavazásától" - mondta a lengyel Önvédelem (Samoobrana) populista párt politikusa.

A Fehér Ház eközben ismét megerősítette, hogy nem fogadja el a krími népszavazást. Washington leszögezte, hogy Oroszország megfizeti a krími katonai beavatkozás árát, ami nemcsak az ellene hozott szankciókban nyilvánul majd meg, hanem a bizonytalanság növekedésében is.

"Már rég túlhaladtunk azokon az időkön, amikor a nemzetközi közösség csöndben marad, amíg egy ország erővel elfoglalja egy másik területét" - hangsúlyozta Jay Carney fehér házi szóvivő abban a közleményében, amelyet vasárnap, alig néhány perccel a krími népszavazás befejezése után adott ki.

A Krími Autonóm Köztársaság hétfőn hivatalosan kérvényezni fogja Oroszországhoz való csatlakozását - jelentette be Szerhij Akszjonov krími kormányfő vasárnap este a Twitteren. A krími parlament hétfőn rendkívüli ülést tart, hogy elfogadja a hivatalos kérvényt az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásra - közölte Akszjonov.

A krími fővárosban, Szimferopolban, illetve Szevasztopolban több ezren tódultak az utcákra vasárnap este, hogy megünnepeljék a népszavazás eredményét. A két nagyvárosban többen orosz és krími zászlókat lengettek a tömegben. Szevasztopolban hagyományos orosz táncokat adtak elő az utcákon.