Hűtés nélkül eltartható pizzát fejleszt az amerikai hadsereg

Vágólapra másolva!
Kísérleti szakaszban van egy amerikai katonai laborban a szobahőmérsékleten évekig eltartható pizza. A kutatás vezetője azt mondja, még van mit dolgozni rajta, de a pepperonis változat ízével már elégedett. A pizza 1981 óta, a konzervek helyett bevezetett készételek megjelenése óta van az amerikai katonák kívánságlistáján.
Vágólapra másolva!

Az évekig eltartható és finom pizza receptjén dolgoznak az amerikai hadsereg kutatói, számol be az AP amerikai hírügynökség alapján az MTI. Eszerint az amerikai katonák kívánságlistáján azóta szerepel a pizza, amióta a bevetéseknél a konzerveket felváltották 1981-ben az úgynevezett MRE (Meal, Ready to Eat) élelmiszercsomagok, egy massachusettsi katonai labor kutatóinak pedig mostanra sikerült elérhető közelségbe hozniuk egy olyan pizzát, amely nem igényel hűtést vagy mélyhűtést.

"Egyszerűen fogod a csomagolt pizzát, otthagyod a pulton és három évvel később még mindig ehető" - mondta a naticki intézetben dolgozó Michelle Richardson élelmezési kutató. Az intézményben a katonák bevetési hatékonyságát és túlélési esélyeit növelő felszerelés és ruházat fejlesztésével is foglalkoznak, de a jó pizza receptje az intézet "Szent Gráljává" vált.

A pizza az egyik leggyakrabban említett étel, amikor a katonákat arról kérdezik, mit szeretnének látni az élelmiszercsomagjukban - mondja Richardson, aki csaknem két éve dolgozik a recepten. A legnagyobb problémát a tudósok számára a paradicsomszósz, a sajt és a feltétek nedvességtartalma jelenti, amely a tésztába "átvándorolva" idővel tökéletes táptalajt teremt a penészgombák és baktériumok számára.

Az elmúlt években azonban sikerült olyan megoldásokat találni, amelyek segítenek megakadályozni a nedvesség "vándorlását". Ezek közé tartozik például olyan anyagok hozzáadása - mint a cukor, a só vagy a különböző szirupok -, amelyek megkötik a vizet, és megakadályozzák, hogy a tésztába kerüljön.

De csak ez nem tartja frissen a pizzát három éven át szobahőmérsékleten, ezért a kutatók változtattak a szósz, a sajt és a tészta savasságán is, hogy megnehezítsék a baktériumok elszaporodását. Vasreszeléket is adtak a csomagolóanyaghoz, hogy az magába szívja a csomagba kerülő oxigént.

Bár a pizza még kísérleti szakaszban van, a labort vezető Jill Bates a legutóbbi pepperonis adag ízével már elégedett volt. Mint mondta, olyan az állaga, mint egy serpenyős pizzáé, a tészta egy kicsit puhább, nem ropogósra sült. "Nagyjából olyan, mint egy otthon, a sütőben sütött pizza. Az egyetlen különbség, hogy nem forrón, hanem szobahőmérsékleten eszi az ember" - tette hozzá.

A jelenleg elérhető készételek közül a spagetti a legnépszerűbb a katonák körében. Azóta szerepel a kínálatban, hogy bevezették az MRE élelmiszercsomagokat, és az egyetlen étel, amelyet soha nem akartak kivetetni a katonák a kínálatból.