Rodman énekelt Kim Dzsong Unnak

Dennis Rodman, észak-korea, születésnap
Dennis Rodman, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság korábbi játékosa a Boldog Szülinapot című dalt énekli Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezetőnek, a Koreai Munkapárt első titkárának a 30. születésnapja alkalmából rendezett kosárlabda mérkőzés előtt egy phenjani stadionban, 2014. január 8.
Vágólapra másolva!
Dennis Rodman elénekelte a Boldog születésnapot kezdetű dalt Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek, mielőtt egy csapatnyi amerikai kosárlabda-játékos társaságában pályára lépett szerdán Phenjanban, hogy "ajándékmérkőzést" játsszon az észak-koreai öregfiúk válogatottja ellen a távol-keleti ország első emberének (feltehetően) 31. születésnapja alkalmából.
Vágólapra másolva!
Rodman a Boldog születésnapot! című dalt énekli Kim Dzsong Unnak. További fotókért a kosárgáláról kattintson a képre! Forrás: MTI/AP/Kim Kvang Hjon

Az amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) volt profi játékosa a szerdai meccset "legjobb barátjának", Kimnek ajánlotta, aki felesége és néhány észak-koreai tisztségviselő társaságában tekintette meg a mérkőzést. A phenjani stadionban tartózkodó mintegy 14 ezer néző tapsviharral honorálta Rodman előadását.

A Féreg becenéven is emlegetett, 52 éves volt NBA-sztár korábban elmondta, hogy szerdai szereplése része az úgynevezett "kosárlabda-diplomáciájának" , amelyet az Egyesült Államok hevesen bírál. A játékos tavaly február óta negyedik alkalommal jár Phenjanban, ahol többször is találkozott Kimmel. Legutóbb decemberben, nem egészen egy héttel az észak-koreai vezető nagybátyjának, Csang Szong Tek tábornoknak a kivégzése után bukkant fel ott, de "barátja" akkor nem fogadta.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője egy nappal korábban hangsúlyozta, hogy Rodman magánúton tartózkodik Észak-Koreában. Az amerikai külügyminisztérium és az NBA szintén elhatárolódott a kosarasok erősen vitatott vendégjátékától.

Dennis Rodman és Jerry Duprre - további fotók a kosárgáláról a képre kattintva! Forrás: MTI/AP/Kim Kvang Hjon

Rodman mások mellett az NBA-sztár Kenny Anderson, Cliff Robinson és Vin Baker társaságában hétfőn érkezett Phenjanba. Az amerikai csapat tagjai elmondták: a mérkőzést lehetőségnek tartják arra, hogy kapcsolatot teremtsenek az elszigetelt ország lakosságával. Ugyanakkor néhányan úgy nyilatkoztak, hogy aggasztják őket az amerikai bírálatok.

Az amerikai kosárlabda-játékost többen amiatt is bírálták, amiért nem használta fel befolyását arra, hogy segítsen kiszabadítani a betegeskedő Kenneth Bae amerikai misszionáriust, akit "államellenes" cselekmények miatt vetettek börtönbe Észak-Koreában.

Az amerikai-észak-koreai vegyes csapatok tagjai - további fotók a kosárgáláról a képre kattintva! Forrás: MTI/AP/Kim Kvang Hjon

Dennis Rodman megérkezett Észak-Koreábahttp://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/gdisplay?xml=/1401/Denni201417121727/gallery.xml&rovat=nagyvilag