New York is lazítana a fűtörvényen

Vágólapra másolva!
Újabb amerikai állam adhatja fel a drákói szigort a kannabiszfogyasztás szabályozásában. New York egyelőre nem menne messzire, a súlyos betegeknek engedélyezné a szívást - állítja a New York Times.
Vágólapra másolva!

A marihuána fogyasztásával, illetve felhasználásával kapcsolatos szigorú törvények enyhítésére készülnek New York állam illetékes hatóságai a New York Times szerint.

A lap szombaton arról számolt be, hogy az enyhítés célja a marihuána gyógyászati célokra történő alkalmazásának engedélyezése. Az enyhítést korábban következetesen ellenző demokrata párti kormányzó, Andrew Cuomo állítólag már kedden bejelenti a tervezett módosításokat.

Eszerint a hatóságok olyan súlyos betegségek esetén engedélyeznék a marihuána gyógyászati célokra történő alkalmazását, mint a rák vagy a zöldhályog. Húsz kórház számára írhatná fel az adagokat a betegeknek. Érvényben maradna ugyanakkor a szigor, ami általánosságban a marihuána fogyasztóit, illetve terjesztőit sújtja.

Gyógyászati célra már több mint 20 amerikai államban engedélyezték a marihuána felhasználását, noha a szer a szövetségi törvények szerint továbbra is tiltólistán van. (Az ezen államokat feltüntető térképet itt megnézheti.) New York a legszigorúbb gyakorlatot követő államok közé tartozik.

A legliberálisabb szabályozást Colorado államban vezették be január 1-jétől: kis mennyiségben legálisan hozzáférhetővé tették a kannabiszt az erre szakosodott boltokban. A coloradói szavazók a legutóbbi elnökválasztással együtt tartott népszavazáson döntöttek úgy, hogy kis mennyiségben váljék legálisan hozzáférhetővé ez a kábítószer.