Nehéz lesz Ukrajnában legálisan tüntetni

Vágólapra másolva!
Viktor Janukovics ukrán elnök aláírta, és ezzel életbe léptette azokat a törvényeket, amelyek az ukrán ellenzék szerint korlátozzák a gyülekezés és a szólás szabadságát, valamint a nyíltan az európai integrációt és hatalomváltást követelő tüntetők ellen irányulnak.
Vágólapra másolva!

Az új jogszabályok tiltják, hogy a demonstrálók sisakokat, maszkokat viseljenek, vagy bármivel eltakarják az arcukat, középületeket vonjanak blokád alá, engedély nélkül öt autónál nagyobb konvojban közlekedjenek, valamint büntetik a szélsőségesnek minősített cselekmények végrehajtását, illetve az azokra való felbujtást, a fasizmus bűntetteinek igazolását, illetve tagadását is.

A tilalmak megszegői akár több évnyi börtönbüntetéssel is sújthatók.

Az ukrán kormányoldal egyszerűsítette a parlamenti képviselőkkel szembeni büntetőeljárás megindítását, módosította az EU-párti tüntetőkre vonatkozó, úgynevezett amnesztiatörvényt úgy, hogy az összecsapásokban részt vevő rendvédelmi alakulatok tagjaira is kiterjesztették a felelősségre vonás alóli mentességet.

A rágalmazást büntetőjogi üggyé tették, amit másfél éve azért vontak vissza, mert sajtótüntetéseket váltott ki.

Az aláírt jogszabályok között egy arról rendelkezik, hogy büntetőeljárás folytatható a gyanúsítottnak, illetve jogi képviselőjének jelenléte nélkül is, ha a gyanúsított nem hajlandó megjelenni az őt beidéző szervek előtt.

Az új szabályok alapján ezentúl csak személyigazolvánnyal vásárolható mobiltelefonos SIM-kártya és futballmérkőzésekre jegy.

Az Egyesült Államok és európai szervezetek, köztük az Európai Unió, illetve EU-tagállamok képviselői aggodalmukat fejezték ki az elfogadott törvények miatt, és kérték az ukrán elnököt, hogy vizsgálja felül azokat. Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő szintén ugyanezt kérte pénteki levelében Janukovicstól.