Antifasiszta tüntetés kísérte Vona londoni gyűlését

Szélsőjobb ellenes tüntetés Londonban, ahol Vona Gábor a Jobbik elnöke vesz részt egy előadáson
Vágólapra másolva!
Nem tudta az eredeti helyszínen megtartani londoni fórumát Vona Gábor Jobbik-elnök. A gyűlésre érkezőket antifasiszta tüntetők fogadták, ráadásul a tervezett helyszín tulajdonosa is visszavonta az engedélyét. Vona így végül a szabad ég alatt, esőben tartotta meg a fórumát.
Vágólapra másolva!

Vasárnap délután a londoni Hyde Park ésszak-keleti részén található Speaker's Cornernél tartott fórumot Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Ez a hely arról híres, hogy ott bárki bármikor szónokolhat mindenféle engedély nélkül.

Vona kényszerből szorult erre a helyszínre, az eredetileg tervezett gyűlését ugyanis nem tudta megtartani. A Jobbik-elnök egy belvárosi helyen tartott volna fórumot, amelyhez a gyülekező hely a Holborn metróállomás volt - jelentette az MTI tudósítója. Itt azonban a fórumra érkezőket több száz antifasiszta tüntető várta.

Vona Gábor beszél a Hyde Parknál Fotó: Pataki Lajos

A brit antifasiszta szervezetek által szervezett demonstráción magyarok is feltűntek. A helyszínen tartózkodó Pataki Lajos az Origónak azt mondta, hogy lehetett hallani a "nácik haza" rigmust is, de többnyire angolul hangzottak el jelszavak.

Pataki szerint a tüntetők békések voltak, de hevesen ellenezték a magyar politikus megjelenését. A tüntetők tábláin "Nem kérünk a Jobbik fasizmusából", "Le a rasszizmussal", "Munkát, otthont, nem rasszizmust" és a görög, illetve a brit szélsőjobboldali pártot elutasító feliratokat lehetett olvasni, kifejezetten Vona Gábornak szóló üzenetek nem.

Antifasiszta tüntetők a metrónál Fotó: Pataki Lajos

Pataki szerint az ellentüntetők minden eszközzel próbálták megakadályozni a rendezvényt, a helyszínre érkező "magyar zászlós, jobbikosnak tűnő emberekre azonnal rámozdultak, utánuk mentek és kiabáltak. Az ellentüntetők közé keveredett egy magyar zászlós nő, akit elzavartak maguk mellől.

A rendőrség nagy erőkkel biztosította a helyszínt, még rohamrendőröket is lehetett látni. A két társaság közé beálltak a rendőrök, akik kordonokkal zárták el az antifasiszta tüntetőket a jobbikosoktól.

A rendőrség végül teljesen lezárta a metróállomást, a Vona gyűlésére érkezők pedig átmentek a Hyde Parkhoz. A rendezvény szervezői az MTI-nek elmondták, hogy a gyűlést már csak azért sem tudták volna az eredeti, belvárosi helyszínen megtartani, mert a hely tulajdonosa végül is végül vissza is vonta engedélyét a gyűlés megtartására.

A Jobbik ellen tüntettek Forrás: MTI/Kollányi Péter

Vona Gábor így a szabad ég alatt, az esőben állva tartotta meg fórumát, amelyen az MTI tudósítója szerint mintegy 150-en vettek részt. A fotókon látszott, hogy többen árpádsávos zászlót tartottak, de még egy árpádsávos esernyő is feltűnt.

Vona Gábor a Hyde Parkban tartott gyűlésen kijelentette, ha a megélhetés, a rend és az elszámoltatás alapelvei mentén megfogalmazott Jobbik-program kormányprogramként megvalósul, akkor a most Nagy-Britanniában élő magyaroknak is lesz munkájuk otthon. A Jobbik elnöke elmondta azt is, hogy a párt semmiféle olyan törvénytervezetet nem nyújtott be és ezután sem fog benyújtani, amely származásuk alapján tenne különbséget emberek között.

Az antifasiszta ellentüntetők a Hyde Parkhoz is követték a Jobbik szimpatizánsait. Nem tudtak ugyanakkor a közelükbe férkőzni, mert a jobbikosokat a rendőrök kordonokkal zárták körbe. Az ellentüntetők így bekiabálásokkal próbálták megzavarni Vona fórumát, amely a Himnusz eléneklésével ért véget.

Vona január közepén jelentette be, hogy elfogadta londoni magyarok meghívását, és lakossági fórum keretében ismertetni fogja a Jobbik választási programját. A látogatása ellen ugyanakkor helyi politikusok és antirasszista szervezetek hevesen tiltakozni kezdtek.

Az egyik legnagyobb brit lap, a Guardian kiemelten foglalkozott a gyűlés előkészületeivel. A lap a Jobbikot antiszemita nézeteket valló, roma- és zsidóellenes pártnak nevezte, és felidézte Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő tavalyi javaslatát, amely szerint itt lenne ideje, hogy felmérjék, hány "nemzetbiztonságilag kockázatos" zsidó van az Országgyűlésben és a kormányban.

Két hete azt írta egy brit kereskedelmi televízió híroldala, hogy Vona a szélsőséges nacionalista görög Arany Hajnal párt, illetve a Brit Nemzeti Párt (BNP) vezetőjével találkozna Londonban. Vona tagadta a találkozó tervét, állítása szerint csak a londoni magyarokkal fog találkozni.

Kövessen minket Facebookon is.