Kannibál patkányok százaival futhat be a szellemhajó

Lyubov Orlova, tavaly eltűnt hajó
This undated handout picture shows the former Russian cruise ship "MV Lyubov Orlova". The around 100 meters long vessel is drifting in international waters near the coast of Canada since it broke away in January 2013 when it was towed for deconstruction to the Dominican Republic. RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / DIETMAR HASENPUSCH" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Lassan egy éve tűnt el nyomtalanul, és sodródik elhagyottan valahol az Atlanti-óceánon a Ljubov Orlova nevű óceánjáró. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy rövidesen feltűnhet Nagy-Britannia partjainál.
Vágólapra másolva!

Az 1400 tonnás hajót még 1976-ban építették Jugoszláviában, főleg a sarkvidékekhez vitt turistákat, az utóbbi években azonban egy kanadai kikötőben vesztegelt, miután a tulajdonosai óriási adósságot halmoztak fel, és a legénységet sem tudták kifizetni. Később fémhulladékként próbálták értékesíteni, a terv szerint a Dominikai Köztársaságban szerelték volna szét, tavaly januárban el is hagyta az új-fundlandi kikötőt, útközben azonban egy viharban elszakadt a vontatóhajótól, és azóta magára hagyottan sodródik a nyílt vízen.

A kanadai hatóságok sokáig attól tartottak, hogy a gazdátlan hajó nekisodródhat egy olajfúrótoronynak, és környezeti katasztrófát okoz, ám úgy vélik, ez a veszély már elmúlt. Az óceánjáró számítások szerint Írország partjai felé sodródhat, és tele lehet patkányok százaival, amelyek valószínűleg egymást falják fel, hogy életben maradjanak – írja szakértőkre hivatkozva a Telegraph.

A Ljubov Orlova Forrás: Wikipedia/Lilpop,Rau and Loewenstein

Az Orlováról mindössze két jelzés érkezett még tavaly márciusban, tizenegy nap eltéréssel. Ezeket olyankor kezdi sugározni egy automata rendszer, ha valamelyik mentőcsónak a vízbe kerül, többek között ezekből a jelekből következtettek arra, hogy a hajó kelet felé tart. A többi mentőcsónakról azonban azóta sem fogtak ilyen jelzést, ezért is gondolják, hogy a hajó nem süllyedt el.

Egy héttel a második jelzés után a skót partok közelében egy, az óceánjáró méretének megfelelő, azonosítatlan tárgyat észleltek a radarok, a hajót azonban ekkor sem sikerült megtalálniuk. Egy profi belga hajóroncsvadász, Pim de Rhoodes is régóta keresi az Orlovát Nagy-Britannia partjainál. „Ott van valahol" – jelentette ki a Sun brit lapnak. „Rengeteg patkány van rajta, amelyek egymást eszik meg. Ha majd feljutok a fedélzetre, mindent tele kell szórnom méreggel."

Az ír parti őrség vezetője, Chris Reynolds szerint a hajó továbbra is veszélyes lehet rájuk. „Volt néhány nagy vihar az elmúlt hónapokban, de egy ilyen hajó nem könnyen süllyed el. Ébernek kell lennünk!" – mondta.