Kamu lehet, hogy Kim Dzsong Un kutyákkal tépette szét a nagybátyját

Vágólapra másolva!
Lehetséges, hogy az egyetlen forrás egy szatirikusnak szánt blogbejegyzés volt.
Vágólapra másolva!

Már amikor először megjelentek azok a hírek, melyek szerint Kim Dzsong Un kiéheztetett kutyákkal tépette szét a nagybátyját, többen kételyeiknek adtak hangot a beszámoló hitelességét illetően. Ahogyan pénteki cikkünkben is írtuk, a hír a Ven Vej Po hongkongi lapban jelenhetett meg először, ezt a sajtóorgánumot pedig többször érte az a vád, hogy a kínai vezetés szócsöveként működik. Ahogy a Business Insider figyelmeztet: a hongkongi lapokat hitelesség szerint rangsoroló listákon rendre a sor végén szerepel.

Ugyancsak a Business Insider járt utána annak, hogy a Ven Vej Po cikke egy mikroblogbejegyzésen alapul, ami viszont egy olyan felhasználóhoz köthető, aki valószínűleg azonos egy, a kínai internethasználók között mesteri, szatirikus trollként ismert szerzővel.

Ez persze nem szükségszerűen jelenti azt, hogy a kutyákról szóló információk nem igazak, hiszen nem bizonyítható, hogy a hír abban a bizonyos blogbejegyzésben jelent meg először, az viszont mindenképp elgondolkodtató, hogy a nyugati média ezek szerint akár egyetlen szatirikusnak szánt blogbejegyzés értesüléseit is átveszi, ha Észak-Koreáról van szó, még ha komoly bizonyíték nem is támasztja alá annak igazságát – írja cikkében a Business Insider.

A világsajtó dolgát persze nehezíti, hogy Észak-Koreáról csak elvétve találni olyan híreket, melyek nem dél-koreai vagy kínai forrásokon alapulnak, ez a két ország pedig egyáltalán nem arról híres, hogy elfogulatlanul tájékoztatnak szomszédjuk mindennapjairól.