Janukovics kormányposztokat ajánlott az ellenzéknek

Vágólapra másolva!
Miniszterelnöki posztot ajánlott Viktor Janukovics ukrán elnök az ellenzék egyik fő politikusának, és Klicskót is beemelné a kormányba. Engedményeket tenne az alkotmány ügyében is. Klicsko viszont közölte: az ellenzék elnökválasztást akar.
Vágólapra másolva!

Elnökválasztás kiírását követeli még az idén az ellenzék Ukrajnában – jelentette be Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezetője szombat este Kijevben a Függetlenség terén felállított emelvényen, Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt vezetője pedig közölte: a harc folytatódik.

Mindezt néhány órával azután közölték, hogy Vitalij Klicsko, Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivcsina) frakcióvezetője és Oleh Tyahnibok szombaton három órán át tárgyalt Viktor Janukovics elnökkel, aki ekkor a miniszterelnöki tisztséget ajánlotta fel Jacenyuknak és miniszterelnök-helyettesi tisztséget kínált Klicskónak.

Jacenyuk ugyanakkor nem adott egyenes választ az ajánlatra. Közölte: az ellenzék kész vállalni az országért a felelősséget, de hozzátette: "a nép határozza meg, milyen legyen Ukrajnában a hatalom. Nem engedünk az álláspontunkból". Kijelentette: az ellenzék egy szót sem hisz abból, amit a hatalom mond, és csak a tetteket fogják elfogadni. Hangsúlyozta: az ellenzék kész Ukrajnát az Európai Unióba vezetni és kiszabadítani a bebörtönzött Julija Timosenko ellenzéki vezetőt.

Arszenyij Jacenyuk volt házelnök a bebörtönzött ellenzéki politikus, Julija Timosenko pártját vezeti. "Ha Jacenyuk elfogadja a kormányfői tisztséget, döntést hoznak a kormány lemondásáról" – közölte még Klicsko bejelentése előtt Olena Lukas igazságügy-miniszter közleményében. "Az elnök meg van győződve arról, hogy az ellenzékkel való együttműködés segít majd egyesíteni az országot, megvalósítani az állam és a társadalom számára szükséges reformokat" – áll a közleményben.

Az elnök arra is ígéretet tett, hogy megfontolja az alkotmány népszavazással vagy parlamenti szavazással történő módosítását. A jelenlegi alaptörvény, amely szerint Ukrajna államformája elnöki-parlamenti köztársaság – széles hatáskört biztosít az államfőnek. A közlemény szerint felek arról is megállapodtak, hogy fokozatosan megtisztítják a kijevi tereket és utcákat a tüntetőktől és a biztonsági erőktől.

Ukrajnában november vége óta tartanak az ellenzéki tüntetések, amióta Janukovics az utolsó pillanatban lemondta az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírását. Az ellenzék az elnök távozását, előre hozott választásokat és parlamenti köztársaság létrehozását követeli.