Irán már nem dúsít uránt 20 százalékra

Vágólapra másolva!
Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek jelenlétében leállította hétfőn a 20 százalékosra való urándúsítást a natanzi és fordói atomlétesítményében.
Vágólapra másolva!

A nagyhatalmakkal novemberben kötött megállapodásnak megfelelően Irán kikapcsolt számos centrifugát a két nukleáris létesítményben. "Ezenkívül elkezdődött a 196 kilogrammnyi, 20 százalékosra dúsított iráni uránkészlet visszahígítása. A centrifugák közti kapcsolatot megszakítottuk, és a centrifugák mostantól csak 5 százalékosra dúsított uránt állítanak elő" - mondta Mohammad Amiri, az iráni intézmény minőségbiztosítási igazgatója. A műveleteket a Massimo Aparo vezette NAÜ-küldöttség jelenlétében végezték el.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország alkotta csoport, valamint Irán múlt év novemberében kötötte azt az átmeneti megállapodást, amelynek alapján Irán fél évre leállítja nukleáris programját, cserébe pedig a Nyugat enyhít a perzsa országot sújtó nemzetközi gazdasági szankciókon. A felek ezalatt további tárgyalásokon rögzítik majd, melyek azok a paraméterek, amelyekhez Iránnak szüksége van a békés célú atomtevékenységhez.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei hétfőn hozzáláttak a megállapodás helyszíni ellenőrzéséhez. Az ENSZ felügyelete alatt működő önálló kormányközi szervezet kulcsfontosságú szerepet tölt be annak ellenőrzésében, hogy az iszlám köztársaság eleget tesz-e az hat hónapra szóló megállapodás előírásainak. Iránnak ezek értelmében le kell állítania a 20 százalékosra történő urándúsítást, már meglévő 20 százalékos uránkészleteit pedig fokozatosan erőművi fűtőelemekké kell átalakítania vagy 5 százalékos állapotra visszahigítania.

Ali Akbár Szálehi, az iráni atomenergia ügyi szervezet vezetője korábban azt közölte, hogy az országnak négy-öt évre elegendő készlete van 20 százalékosra dúsított uránból, így nem kell folytatnia az előállítást.

Az iráni konzervatív politikusok csapdának nevezték a megállapodást, ami érzékelteti, hogy Haszan Róháni elnöknek nehéz azt elfogadtatnia a szkeptikusokkal. A konzervatív lapok hétfői számukban elítélték a centrifugák tervezett leállítását. A Vatan-i-Emrúz című lap "nukleáris holokausztnak" és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek adott ajándéknak nevezte a megállapodást. "Netanjahu ma a világ legboldogabb embere. Az izraeli miniszterelnök mégis ellenkezőleg érvel, mint a konzervatívok: azt mondja, hogy a megállapodásban túl sokat adnak Iránnak túl kevés engedményért cserébe" - írta a lap.