Irakiak vállalták magukra a volgográdi terrort

Vágólapra másolva!
A szocsi olimpiát fenyegetik a szélsőségesek.
Vágólapra másolva!

Az Anszár asz-Szunna nevű iraki szélsőséges szervezet vállalta magára a december végén Volgográdban elkövetett véres merényleteket és további akciókkal fenyegetőzött - jelentette hétfőn az orosz sajtó.

A fenyegetőzést és az állítólagos elkövetők nyilatkozatát a Vilajat Dagesztán nevű internetes honlapon tették közzé. Egy majdnem 50 perces felvételen előbb robbanószerkezetek elkészítése látható, majd két fiatal férfi beszél.

Egy, a szocsi olimpia elleni támadással is fenyegetőznek, illetve egyikük Vlagyimir Putyin orosz elnöknek üzent oroszul : "Ha megtartja az olimpiát, kap tőlünk egy ajándékot ..., ön és mindazok a turisták, akik ott lesznek. Mindazért a muzulmán vérért, amelyet nap mint nap világszerte kiontanak.. Ez lesz a mi bosszúnk.”

A videó szerint a felvételen szereplő két férfi követte el a 34 halálos áldozatot követelő volgográdi merényleteket egy Vilajat Dagesztán elnevezésű csoport nevében, amely az Anszár asz-Szunna iraki szélsőséges szervezethez köthető.

Tavaly december 29-én a dél-oroszországi Volgográd központi vasúti pályaudvarán robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő, majd 30-án egy trolibuszon egy másik terrorista hozta működésbe a robbanószerkezetet. A két merényletnek 34 halálos áldozata és mintegy 70 sérültje volt.

A merényletek hátteréről itt olvashat összefoglalót.

Kövessen minket a Facebookon is!