Ideiglenesen megállapodott a kormány és az ellenzék

ukrajna, tüntetés, kijev
Kormányellenes tüntető megy jéggel borított, kiégett járművek roncsa előtt Kijevben 2014. január 23-án.
Vágólapra másolva!
Az ellenzék három nappal meghosszabbította a tűzszünetet a kormánnyal, amely elengedi a letartóztatott ellenállókat. Ez nem mindenkinek tetszik, Cserkaszban a város lakosságának tizede a megyeházához ment.
Vágólapra másolva!

Kijev jelenleg viszonylag békés, bár az utcaképeken gyakran láthatók égő autók, gumiabroncsok. Vitalij Klicsko, az Ütés párt elnöke a Majdan téren bejelentette, hogy három nappal meghosszabbították a tűzszünetet, ennyi ideje van a kormánynak, hogy elengedje az elfogott tüntetőket. Klicsko szerint Janukovics és belügyminisztere erre ígéretet tettek, mint ahogy arra is, hogy a rendőrök sem támadnak, ha a tüntetők is békések.

Viszonylag nyugodt volt a nap Kijevben Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Klicsko a tűzszünet betartását kérte a tömegtől, a felkelők kemény magja kifütyülte a beszédét, és azt kiabálták, hogy szégyelljék magukat az ellenzéki vezetők – olvasható a Kyiv Poston.

Eközben húszezer ember ment a kétszázezer lakosú Cserkaszban a megyeházához, a tömegből többen kiváltak, és megpróbálnak bejutni az épületbe, velük szemben mindössze tíz hivatali alkalmazott és tíz rendőr próbálta tartani belülről az épületet vízágyúkkal, sikertelenül. A tüntetők két emeletet elfoglaltak, de a rendőrség közleménye szerint visszavették az épületet. Videó az ostromról:

Budapesten egyetemisták szimpátiatüntetést szerveznek vasárnap három órára a Blaha Lujza térre.

Az ukrajnai eseményekről szóló korábbi cikkeinket itt olvashatja.

Kövessen minket a Facebookon is.