Rakétákat küldtek Saron után Gázából

Ariel Saron volt izraeli miniszterelnök nemzetiszínű zászlóval letakart koporsóját helyezik a sírba a Saron család birtokán Havat Sikmimben
Havat Sikmim, 2014. január 13. Az izraeli kormány sajtóirodája (GPO) által közreadott képen Ariel Saron volt izraeli miniszterelnök nemzetiszínű zászlóval letakart koporsóját helyezik a sírba a Saron család birtokán Havat Sikmimben 2014. január 13-án. Saron, aki 2006 januárja óta kómában feküdt, január 11-én, 85 éves korában elhunyt. (MTI/EPA/GPO/Kobi Gideon)
Vágólapra másolva!
Hétfőn eltemették Ariel Saron volt izraeli miniszterelnököt. A családi birtokon tartott végső szertartás után két, a Gázai övezetből kilőtt lövedék is becsapódott a térségben.
Vágólapra másolva!

Két rakéta is becsapódott a Gázai övezet északi határához közel lévő lakatlan izraeli területen, nem messze attól a helytől, ahol eltemették Ariel Saron volt izraeli miniszterelnököt. A két lövedék nem sokkal a hétfői szertartás után csapódott be, de már reggel is lőttek át két rakétát Izraelre a Gázai övezetből. Az izraeli biztonságiak drónokkal és a légierő más eszközeivel ellenőrizték a gázai térséget.

Ariel Saron szombaton hunyt el nyolc évig tartó kóma után. Hétfői gyászszertartását minden izraeli tévé és rádiócsatorna élő adásban közvetítette.

Délelőtt a kneszetnél az izraeli vezetők és külföldi vendégek búcsúztatták, majd a család kérésére két egykori harcostársa és miniszterelnöki titkárnője is beszédet mondott. A katonák az egykori tábornok bátorságát és keménységét méltatták, titkárnője pedig a sokarcú politikus barátságosságáról, közvetlenségéről és emberi melegségéről beszélt.

A sírba engedik Saron koporsóját Forrás: MTI/EPA/GPO/Kobi Gideon

Később izraeli zászlóba burkolt koporsóját a Negev-sivatag északi részén lévő családi birtokra, a Szikomor-tanya melletti Szellőrózsa dombra szállították, ahol tizennégy éve elhunyt felesége, Lili mellé temették. A koporsót nyolc tábornok vitte vállán a sírhoz. Előbb a hadsereg főrabbija, majd Saron fiai, Omri és Gilád együtt mondták el a kaddist, a zsidó gyászimát érte.

A sírnál a család kérésére csak Beni Ganc vezérkari főnök mondott beszédet, aki felelevenítette ellentmondásos jegyeit is. "Deres hajú harcos hangversenybérlettel, merész parancsnok és megfontolt tervező", mondta.

Egy halotti ima, majd Miki Gavrielov, egy népszerű énekes "Anyaföld" című dala után előbb az izraeli állami méltóságok, majd a külföldi delegációk vezetői is elhelyezték koszorúikat a síron. Magyarországot a Saront személyesen is ismerő Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára képviselte.

Kövessen minket a Facebookon is!