Bűzlő hídblokád ránthatja mélybe a republikánusok nagyágyúját

Chris Christie, George Washington híd
Chris Christie Fort Lee-i lakosokkal találkozik, 2014. január 9.
Vágólapra másolva!
Nem csak robusztus termete miatt tartják politikai nagyágyúnak Chris Christie-t, New Jersey állam tavaly novemberben újraválasztott kormányzóját. Választási sikerei, republikánus párton belüli karrierje jelzik: nem véletlenül emlegetik, mint a 2016-os amerikai elnökválasztás egyik lehetséges konzervatív jelöltjét. Egy kicsinyes bosszúként elrendelt hídlezárás azonban keresztbe tehet karrierjének.
Vágólapra másolva!

A 83 éve átadott New York-i George Washington híd a világ legforgalmasabb közúti hídjai közé tartozik. A kis híján másfél kilométer hosszú közúti átkelőn hatalmas forgalom özönlik Manhattan északi része és a Hudson folyó túlpartján fekvő Fort Lee között, 2012-ben közel 50 millió jármű haladt át rajta csak Manhattan irányába. A hídpénzirodák adatai szerint a 2 szintes, 14 sávos hídon - amely a világon az egyetlen ilyen függőhíd - 2011-ben naponta átlagosan több mint 276 ezer jármű haladt át.

A George Washington híd járófelületének 65 méteres magassága sok elkeseredett embert vonz, akik itt szeretnének véget vetni életüknek. 1931-es átadása óta 43-an vetették magukat innen a mélybe, csak 2012-ben 18 ember ugrott át a korlátokon. A híd szélfútta acélsodronyai között ezekben a hetekben azonban nem elsősorban kósza lelkek, hanem szakmai és politikai karrierek veszhetnek oda, és az események az elkövetkező amerikai elnökválasztásra is hatással lehetnek.

2013 szeptembere nem indult túl kellemesen a Hudson jobb partján: a híd tövében fekvő Fort Lee majdnem felében ázsiai származású, inkább demokrata beállítottságú, jómódú lakosai számára. A második őszi hétfőn a hidat kezelő New York és New Jersey Kikötői Hatósága lezáratott kettőt, a városrészből a hídra vezető felhajtó három forgalmi sávjából. A megmaradt egy sávon csak csordogált a kora reggeli csúcsforgalom, Fort Lee utcái pedig szinte perceken belül egy gigantikus, nyitott parkolóvá változtak. És ez így is maradt egészen azon a héten péntekig.

A George Washington híd New Jersey-i hídfője Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton

A dugóban tömött iskolabuszok vesztegeltek, rosszul lett emberekhez nem ért oda időben a mentő - egy idős nő el is hunyt -, a rendőrök késve értek oda egy elveszett kisgyerek miatti riasztásra, az ingázók magukban füstölögtek. Mark Sokolich Fort Lee demokrata polgármestere hiába érdeklődött a kikötői hatóság igazgatótanácsának egyik tagjánál, hogy miért volt szükség a lezárásra, és hiába panaszkodott, hogy a helyi lakosok büntetésként élik meg a helyzetet. „Próbálja meg, ahogy én is, eloszlatni a pletykákat, nehéz idők ezek számomra.”

Nagyágyú

A hatóság azonban hetekig hallgatott. Utóbb azonban kiderült, a két sáv lezárásának ügye náluk jóval messzebbre vezet. Egészen Chris Christie New Jersey állam republikánus kormányzójának belső köréig.

Chris Christie nem az a hagyományos republikánus politikus. A BBC szerint a republikánus eszme szigorú követése helyett inkább az őt megválasztó emberek érdekeit nézi. A nagydarab, joviális kormányzó boldogan rázott kezet Barack Obama elnökkel pár nappal a 2012-es elnökválasztás előtt, megköszönve a kormány segítségét a Sandy hurrikán okozta katasztrófa utáni károk enyhítésében.

Christie-t azonban nem csak robusztus termete miatt emlegetik nagy játékosnak az amerikai politikában. Olyan fajta politikusnak tartják, aki amellett, hogy maga mellé tudja állítani az ingatag szavazókat, még az ellenfél demokraták szimpatizánsai közül is át tud csábítani a maga oldalára választókat, úgy, hogy megőrzi pártja hagyományos szavazóinak rokonszenvét is. Ezt jelzik a New Jersey-i kormányzóválasztásokon elért sikerei is.

Chris Christie Fort Lee-i lakosokkal találkozik, 2014. január 9. Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

A második világháború óta New Jersey államban kormányzói szinten kitűnően működik a politikai váltógazdaság: ugyanannyi demokrata és republikánus jelölt (9-9) nyert kormányzóválasztást. A republikánus Christie 2009-ben és tavaly novemberben is győzedelmeskedett, utóbb megszerezte a szavazatok több mint 60 százalékát. Nem véletlen, hogy azok közé sorolták, akik jó eséllyel indulnak a 2016-os amerikai elnökválasztás republikánus jelöltségéért, egészen most szerdáig.

Aznap ugyanis kiderült, amit már egy ideje rebesgettek, és amire Sokolich is utalt említett üzenetében: hogy az útlezárás politikai indíttatású volt, és hogy talán a kormányzónak is, de közvetlen munkatársainak és a kikötői hatóság általa kinevezett igazgatótanácsi tagjainak mindenképpen köze volt hozzá.

Az ügyben egészen szerdáig csak lassan oszlott a homály. Tavaly októberben nyilvános meghallgatást kezdeményezett New Jersey állam közgyűlésének egyik demokrata tagja, hogy kiderüljön, valós-e az a sejtés, hogy politikai okokból zárták le a hídra vezető sávokat. A hó közepén belső vizsgálat is indult a kikötői hatóságnál, de a vizsgálat eredményét nem akarták nyilvánosságra hozni.

Fantomtanulmány

Hetekig zajlott a huzavona, sorra idézték az állami törvényhozás megfelelő bizottságai elé a kikötői hatóság igazgatóságának különböző tagjait, köztük David Wildsteint, akit Christie nevezett ki a posztra (a hatóság 12 fős igazgatótanácsának hat tagját a New York-i, hat tagját a New Jersey-i kormányzó nevezi ki).

Miután kiderült, hogy a lezárásokat Wildstein rendelte el - akkor még azt állították, hogy egy közlekedésbiztonsági tanulmány miatt volt erre szükség – az igazgató december elején lemondott, de Chris Christie rendre elutasította az esetleges érintettségét feszegető ismétlődő kérdéseket. Jó pár héttel és jó néhány, a kikötői hatóság érintett munkatársai által elküldött e-mail bekérése után szerdán azonban lehullt a lepel.

A New York Times és más amerikai lapok által megszerzett e-mailek és más dokumentumok nyilvánosságra hozott kivonataiból kiderült, a lezárást Christie kabinetfőnök-helyettese, Bridget Anne Kelly sugallta még augusztusban, és pontosan azért, amit korábban is sokan sejtettek: így akarták megleckéztetni Sokolich polgármestert, mert korábban nem támogatta Christie újraválasztását a kormányzói posztra. Christie igyekezett megszerezni a demokrata polgármesterek támogatását is a novemberi kormányzóválasztás előtt, hogy maximalizálja szavazatait. A New York Times szerint több mint 50 ilyen városvezető mellé is állt, a lap szerint az a szóbeszéd terjedt, hogy sokan csak attól való félelmükben cselekedtek így, hogy ha nem állnak mellé, Christie megnyirbálja a nekik járó állami pénzeket.

Egy kis közlekedési probléma

A nyilvánosságra hozott iratok szerint Bridget Anne Kelly még egy augusztusi e-mailben írta azt Wildsteinnek, hogy „Itt az ideje, hogy Fort Lee-nek legyen egy kis közlekedési problémája”, aki erre helyeslően reagált.

Maga Christie gyorsan igyekezett rendezni a helyzetet, felháborodott közleményt adott ki, hogy elfogadhatatlannak tartja ezt a viselkedést, menesztette az érintett kabinetfőnök-helyettest, és kitartóan ismételgette, hogy neki nem volt tudomása az ügyről, stábja pedig félrevezette őt. Csütörtökön őszinte hangulatú sajtóértekezleten kért töredelmesen bocsánatot Fort Lee lakosaitól munkatársai tetteiért. A települést személyesen is felkereste, és Sokolichot is megkövette.

De hiába a bűnbánó viselkedés, újabb és újabb nyilvánosságra kerülő üzenetek rontják Christie megítélését. Ezek egyikében az egyik általa kinevezett igazgatósági tag azon ironizál, hogy a dugókban ragadt buszokon úgyis Christie demokrata ellenfele, a kormányzóságért folytatott választási küzdelmet végül novemberben elvesztő Barbara Buonóra szavazó helyiek gyerekei utaznak. Nem segít rajta az sem, hogy az e-mailek arra utalnak, hogy stábjában és kampánycsapatában nagyon sokan - még Christie vezető szóvivője, Michael Drewniak is - aktívan benne voltak az összeesküvésben, és mindent elkövettek, hogy megpróbálják azzal kendőzni az ügyet, hogy csak egy közlekedési tanulmányról van szó, amiről ugyanakkor a hatóság többi meghallgatott munkatársa mit sem hallott.

Chris Christie felívelő politikai karrierjére súlyos csapást mérhet a botrány. Hiába választatta magát újra kormányzóvá, hiába szerezte meg röviddel utána a republikánus kormányzók szövetségének elnöki posztját, és hiába rebesgetik a nevét mint lehetséges konzervatív elnökjelöltét 2016-ban, a George Washington hídon történtek miatt könnyen a mélybe zuhanhatnak az ambíciói.