Börtön a szerb politikusoknak és tábornokoknak

Vágólapra másolva!
Hét évig tartott Hágában a tárgyalás, amelynek végén kimondták, hogy a szerb politikusok és tábornokok felelőssek a koszovói albánok elüldözéséért.
Vágólapra másolva!

Jogerősen is elítélte a hágai Nemzetközi Törvényszék a volt jugoszláv kormányfő-helyettest, és a rendőrség és hadsereg magas rangú tisztjeit a koszovói háború idején elkövetett háborús bűnökért. Nikola Sainovicot, aki 1999-ben a jugoszláv kormány miniszterelnök-helyettese volt, 18 év börtönre ítélték. Őt első fokon 22 évre ítélte a tribunális.

Nebojsa Pavkovic, a jugoszláv 3. hadsereg akkori parancsnokának ítéletét viszont helyben hagyta a bírói tanács: 22 évet kell börtönben töltenie. Két másik tiszt ítéletét viszont csökkentették: Sreten Lukic a koszovói rendőri erők parancsnoka volt a háborúban, ő jogerősen 20 évet kapott, a Vladimir Lazarevic, a pristinai hadtest parancsnoka pedig 14 évet.

A bíróság szerint az elítéltek a koszovói albánok tömeges elüldözésében vétkesek. 1999-ben, a Koszovó területén zajló háborúban mintegy 700 ezer albán hagyta el otthonát.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményekben illetékes hágai Nemzetközi Törvényszéken 15 évvel ezelőtt nyújtotta az Ügyészség a vádiratot. Az eljárás 7 évig tartott.

Milan Milutinovic, Szerbia akkori elnöke is vádlott volt, őt azonban első fokon minden vádpontban felmentettek. Dragoljub Ojdanic, a hadsereg vezérkari főnöke alkut kötött: elfogadta az elsőfokú ítéletet, az Ügyészség pedig nem fellebbezett súlyosbításért. Büntetésének kétharmadát letöltötte, és jó magaviseletért tavaly szabadult.

Korábban a Törvényszék Slobodan Milosevic, Szerbia illetve Jugoszlávia elnököt is perbe fogta. Ő az ítélet kihirdetése előtt, 2006-ban, még az előzetesben meghalt.


Kövessen minket a Facebookon is!