Az iraki hadsereg Falludzsa visszavételére készül

Vágólapra másolva!
Néhány napja az al-Kaidához köthető szunnita fegyveresek foglalták el az iraki várost. A kormányerők már készen állnak a válaszcsapásra, most hagynak időt a helyieknek arra, hogy elhagyják a települést, mielőtt elkezdődik a harc.
Vágólapra másolva!

Kedden Nuri al-Maliki iraki miniszterelnök úgy döntött, elérkezett az ideje annak, hogy a hadsereg kivonuljon az ország középső részén található al-Ánbár tartományból. A katonák rövidesen el is hagyták a várost, amit az al-Kaidához köthető szunnita fegyveresek szinte azonnal el is foglaltak. A nagyjából 300 ezres városban korábban is többször tüntettek a – helyben többségben lévő, de országosan kisebbségnek számító – szunniták, mondván, a síita kormány elnyomja őket.

Falludzsa stratégiailag igen fontos város, Bagdadhoz is viszonylag közel fekszik, ezért az iraki hadsereg nem teketóriázott sokat, megkezdték az előkészületeket a város visszafoglalására. Az ománi Daily Observernek nyilatkozó katonai szóvivő tájékoztatása szerint az iraki különleges erők már meg is kezdték az ostrom előkészítését, a hadsereg pedig körülzárta a várost. Jelenleg időt hagynak azoknak a helyieknek, akik a harcok kezdete előtt el akarják hagyni a települést.

Az MTI szerint a kormányhadsereg közben légitámadást hajtott végre a részben szintén szélsőségesek hatalmába került Ramádi városában, és megölt 25 iszlamista lázadót. A harcoknak 22 katona és 12 polgári személy is áldozatul esett, a sebesültek száma az esti beszámolók szerint 58.

Az amerikai csapatok 2011. decemberi kivonulása óta ez az első eset, hogy az iraki állammal szemben álló fegyveres csoportok nyílt befolyást szereztek városok felett, ahol egyébként az amerikaiak is nagyon kemény harcokat vívtak. John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere azt mondta, az amerikai kormány aggódik, és figyelemmel kíséri az eseményeket, de nem küldik vissza az amerikai katonákat az országba. „Ez az ő harcuk” – mondta Kerry Jeruzsálemben. A politikus ugyan megjegyezte azt is, hogy az Egyesült Államok, a katonák visszaküldésén kívül, igyekezni fog minden tőle telhetőt megtenni, hogy segítse az iraki kormányt a harcban.

Hasonló állásponton van az iráni hadsereg is. Iránt az kapcsolja össze a jelenlegi iraki vezetéssel, hogy mindkét országban a síiták vannak többségben, és a politikai elit is nagyobbrészt belőlük áll. "Ha az irakiak kérik, készek vagyunk felszerelést szállítani nekik és tanácsokkal ellátni őket, de katonákra nincs szükségük" – jelentette ki Mohammad Hidzsazi tábornok, az iráni fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese.