Az asztalról rugdosta kollegáit a török képviselő

Vágólapra másolva!
A török kormány át akarja alakítani az igazságügyi rendszert, ami viszont nagyon nem tetszett a parlamenti képviselőknek. Egy ellenzéki indítványát tárgyalni se akarták, erre óriási verekedés alakult ki a bizottság termében.
Vágólapra másolva!

Összeverekedtek a képviselők szombaton a török parlament igazságügyi bizottságának ülésén, amelyen a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) reformtervezetéről folyt a vita, miközben tízezrek tüntettek Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök korrupciós botrány által megtépázott kormánya ellen.

A bizottság azért ült össze, hogy megvitassa azt a reformtervezetet, amelynek elfogadásával a kormányfő a bírói szervek feletti kormányzati befolyást akarja kiterjeszteni. A Reuters szemtanúkra hivatkozva jelentette: a honatyák akkor estek egymásnak, amikor a török bírák és ügyészek legfőbb tanácsának (HSYK) egyik képviselője megjelent, magával hozva egy petíciót, amely szerint a tervezet alkotmányellenes, ám a beadvány megvitatását mégsem tűzték az ülés napirendjére.

Az egyik parlamenti képviselő felugrott az asztalra, és elkezdte rugdosni kollégáit, mások birkóztak egymással vagy pofonokat osztogattak. Eközben egymáshoz dobáltak ásványvizes műanyagpalackokat, irattartókat, és egy iPad is átrepült a termen.

Az említett reformtervezet szerint a bírák és ügyészek kinevezését, amely eddig a HSYK hatáskörébe tartozott, ezentúl az igazságügy-miniszternek is jóvá kell hagynia. A kormányzat kibővítené a HSYK összetételét is.

Törökországban december közepén robbant ki a Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök közvetlen környezetét is érintő, pályázati csalásokról és megvesztegetésekről szóló korrupciós botrány.

Erdogan "bírói puccsnak" minősítette a szerteágazó korrupciós vizsgálatot, és válaszul több száz tisztségviselő elküldésével a rendőri erők "megtisztításába", és a bírói kinevezések feletti ellenőrzés szigorításába kezdett. Az Erdoganról szóló cikkünket itt olvashatja.

E törekvés ellen tiltakozva tízezrek vonultak szombaton Ankara utcáira. Mintegy húszezer ember tüntetett a szakszervezetek felhívására Erdogan kormánya ellen. "A forradalom elsöpri majd ezt a szennyet", "ezek tolvajok" - egyebek között ilyen jelszavakat skandáltak a tiltakozók. Bekir Bozdag igazságügyi miniszter szombaton kilátásba helyezte annak lehetőségét, hogy a kormány esetleg lemond a rendkívül vitatott tervezetről, de csak akkor - mondta -, ha a parlamenti frakciók egyetértésre jutnak e kérdésben.