Autópályán landolt egy kisgép New Yorkban

Mentők és rendőrök a helyszínen 2014. január 4-én, miután egy Piper PA-28-as típusú kisrepülőgép kényszerleszállást hajtott végre a Major Deegan autópályán, New York Bronx negyedében. Súlyos sérülés nem történt.
Vágólapra másolva!
Nagyobb baj nélkül letett a pilóta egy meghibásodott kisrepülőt egy autópályára New York Bronx városrészében. A polgármester szerint csoda történt.
Vágólapra másolva!

"Mayday, csökken a hajtóműteljesítmény" - üzente rádión a toronynak nyugodt hangon annak a Piper PA-28-as kisrepülőgépnek a pilótája, amely helyi idő szerint nem sokkal szombat délután fél négy előtt hajtott végre kényszerleszállást egy New Yorkot átszelő autópályán. A toronnyal való kommunikációról készült hangfelvételt a CNN tévécsatorna is nyilvánosságra hozta.

A pilótának meg sem kottyant a kényszerleszállás

A gép pilótája utasával a Bronx városrészben lévő Major Deegen Expresswayen volt kénytelen leszállni a repülőgép egyetlen hajtóművének meghibásodása miatt. Bill De Blasio New York-i polgármester csodának nevezte, hogy a manővernek nincs áldozata. A CNN tévécsatorna riportjából kiderült, hogy a repülőgép azért tudott biztonságosan leszállni a hókásás autópályára, mert a gép közeledtét észlelő útkarbantartó munkások lelassították, majd megállították a forgalmat számára teherautóikkal. A karbantartók egyikének szavai szerint a kisgép már leállt hajtóművel landolt az autópályán.

A Piper PA-28 mentése a New York-i autópályán Forrás: MTI/EPA/Andrew Gombert

A kiérkező tűzoltók parancsnokának beszámolója szerint a pilóta a kényszerleszállást követően is megőrizte hidegvérét, mivel "úgy szállt ki a repülőből, mintha egy taxiból tenné." A férfi pilóta, és két hölgyutasa azt követően kényszerült landolni az autópályán, hogy egy a Connecticut állambeli Danburyből a New York-i Szabadság-szobrot is megkerülve egy légi városnéző túrán vettek részt. A kényszerleszállásra a visszaúton került sor. Bár a nem szabványos leszállás során a gép futóműve megsérült, az utasok közül az egyik nő szenvedett kisebb fejsérülést, a pilóta és a másik utas nem igényelt orvosi ellátást.

Nem tudni, miért állt le a motor

Noha a repülőgép nem gyulladt ki, ám elszállítása előtt mintegy 150 liter üzemanyagot ki kellett szivattyúzni a Piper PA-28-asból, az aszfaltról pedig el kellett támogatni a sérült futóműből kiszivárgott hidraulikaolajat.

Csak a futóműve sérült meg a repülőgépnek Forrás: MTI/EPA/Andrew Gombert

Mivel a kényszerleszállás nyomán az autópályát teljes szélességében le kellett zárni, a környéken hatalmas dugó alakult ki, de mintegy három órával később újraindult a forgalom az érintett útszakaszon. A motor leállását az amerikai urepülési hatóság, az FAA fogja elvégezni, annak oka még nem ismert.