Vágólapra másolva!
Az amerikai kongresszus tagjainak több mint fele milliomos, a leggazdagabbnak 101 milliárd forintos vagyona van. Egy átlagképviselőnek 220 millió forintja van, egy szenátornak háromszor ennyi.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok fennállása óta most először fordul elő, hogy a kongresszus tagjainak több mint fele milliomos - közölték amerikai napilapok a Center for Responsive Politics (CRP) washingtoni kutatóintézet adataira hivatkozva.

Az amerikai szövetségi törvényhozás 534 tagja közül 2012-ben 268-an rendelkeztek 1 millió dolláros vagy annál nagyobb magánvagyonnal. Egy évvel korábban ez csak 257 szenátorra és képviselőre, a kongresszus 48 százalékára volt igaz.

A kongresszus leggazdagabb tagja a republikánus Darrell Issa, akinek a vagyona 464 millió dollár (több mint 101 milliárd forint) volt. Ez alapvetően a politikus autóriasztó-vállalkozásából származott.

Egy átlagos amerikai képviselő vagyona 896 ezer dollár (csaknem 220 millió forint), egy szenátoré pedig 2,7 millió dollár (csaknem 600 millió forint) volt 2012-ben. Az alsóházban a demokraták, a szenátusban pedig a republikánusok voltak módosabbak.