Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

200 menekült tűnt el a Nílusban

dél-szudán, zavargás
Dél-szudáni menekültek érnek partot Minkammenben, miután átkeltek a Níluson 2014. január 9-én
Vágólapra másolva!
Több mint 200 dél-szudáni menekült tűnt el a Nílusban, amikor elsüllyedt a kompjuk, amellyel a harcok elől menekültek Malakalból.
Vágólapra másolva!

Az utasok közül mindössze két embert sikerült kimenteni. A halálos áldozatok között sok nő és gyerek van. Az emberek az után menekültek el, hogy olyan hírek kezdtek terjedni, amelyek szerint a kormánnyal szemben álló Riek Machar volt alelnök fegyveres erői megtámadták Felső-Nílus szövetségi állam fővárosát, Malakalt, és elfoglalták a település bizonyos részeit. Hivatalos források később ezt cáfolták, és arról tájékoztattak, hogy a helyzet nyugodt Malakalban.

A dél-szudáni kormány és a lázadók közötti harcokban eddig 355 ezer ember vált földönfutóvá, és körülbelül ezer ember halt meg. A polgárháborús konfliktusban az elnök Salva Kiirhez és a kirúgott alelnökéhez, Riek Macharhoz hű két oldal esett egymásnak. A konfliktus hátteréről itt olvashat bővebben.

A békéltetést kelet-afrikai országok vállalták magukra, de közbelépésük nem minden része tűnik békésnek. Yoweri Museveni, Uganda elnöke például megfenyegette a lázadókat, hogy katonai lépésre szánhatja el magát, ha keddig nem kötnek tűzszünetet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről