Snowden Washingtonban akar tanúvallomást tenni

Vágólapra másolva!
A lehallgatási botrányt kirobbantó Edward Snowden Washingtonban, a Kongresszus előtt akar tanúvallomást tenni, közölte egy német képviselő, aki Moszkvában tárgyalt Snowdennel.
Vágólapra másolva!

A kémbotrányt kirobbantó Edward Snowden egy ismert, baloldali politikussal, Hans-Christian Ströbelével tárgyalt Moszkvában. A téma éppen az volt, hogy segítene-e a lehallgatásokat vizsgáló németeknek, amikor Ströbele azt javasolta, hogy tegyen tanúvallomást a német politikusok előtt. Erre érkezett a válasz Snowdentől, hogy ő igazából Washingtonban, az Egyesült Államok Kongresszusa előtt akarja ezt megtenni, írja a CNN.

Ströbele a sajtónak a találkozó után beszélt arról is, hogy Snowden nem Amerika ellenségeként látja magát, "éppen ellenkezőleg". Snowden azt is mondta neki, hogy elmenne Németországba, ha biztosítékokat kapna, hogy utána nem adják ki az Egyesült Államoknak. Levelet is írt a német hatóságoknak, ebben közli, hogy addig nem beszélget német tisztségviselőkkel, amíg az Egyesült Államok nem hagyja abba az őhozzá hasonló kiszivárogtatók üldözését.

"Bár erőfeszítéseim eredményei nyilvánvalóan pozitívak, az amerikai kormány továbbra is árulásnak tekinti az övétől eltérő vélemény kinyilvánítását, és politikai beszédekért bűncselekmény vádjával eljárásokat akar indítani úgy, hogy abban a vádlott védtelen. Biztos vagyok abban, hogy a nemzetközi közösség nyomására az Egyesült Államok fel fog hagyni ezzel a káros gyakorlattal. Ha a helyzet megoldódik, szívesen beszélek önökkel a saját országukban, és köszönöm az arra irányuló erőfeszítéseiket, hogy a nemzetközi törvények védjenek mindannyiunkat" - írta Snowden.

A német hatóságok szívesen meghallgatnák Snowdent, jelentette ki Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter. Ströbele pedig úgy fogalmazott: Snowden egy fontos tanú Németországnak a lehallgatási ügyekben. Hozzátette: "megtaláljuk a módját, hogy beszélni tudjon német tisztségviselőkkel". Szóvivője ezt úgy árnyalta: tudomása szerint Friedrich elsősorban arra a lehetőségre gondol, hogy német tisztségviselők Oroszországban beszélnének Snowdennel.

Washington már kérte Berlintől, hogy adja ki Snowdent, ha Németország területére lépne, mert az NSA megfigyelési botrányaihoz vezető dokumentumokat kiszivárogtató informatikust az Egyesült Államokban bíróság elé akarják állítani. Megfigyelők kevéssé tartják valószínűnek, hogy Snowden Németországba utazna.

Snowden június óta van Moszkvában, augusztusban kapott egy évre szóló menedékjogot. Új munkahelyén, egy meg nem nevezett nagy orosz weboldalnál éppen ma kezd dolgozni karbantartóként.